Jasno
17°
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
Sarkozy odsúdil charitatívnych pracovníkov za vývoz detí z Čadu
Zdielať na
Zahraničie

Sarkozy odsúdil charitatívnych pracovníkov za vývoz detí z Čadu

Francúzska odbočka Detského fondu OSN sa domnieva, že najmenej 48 zo 103 vyvezených detí nielenže nepochádza zo Sudánu, ale že nie sú ani sirotami. VIDEO: zadržaní pracovníci organizácie v putách, deti

Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy odsúdil pracovníkov francúzskej charitatívnej organizácie Zoemova archa, ktorí boli zatknutí v Čade za pokus prepraviť do Francúzska viac než stovku afrických detí a tam ich poskytnúť k adopcii.

Ich aktivity označil za nezákonné a neakceptovateľné, napísala dnes spravodajská stanica BBC na svojich internetových stránkach.

Čadská polícia zadržala v piatok na východe krajiny deväť Francúzov a sedem členov španielskej posádky lietadla, na ktorého palube sa chystali vyviesť 103 malých detí do Francúzska. Podľa Zoemovej archy boli tieto deti bezbrannými sirotami z násilím zmietaného sudánskeho Dárfúru, ktoré mali vo Francúzsku dostať náhradné rodiny.

Francúzska odbočka Detského fondu OSN (UNICEF) sa však domnieva, že prinajmenšom 48 zo 103 detí nepochádza zo Sudánu, ale z Čadu, a že väčšina detí najskôr nie sú ani sirotami.

Prezident Čadu Idriss Déby už sľúbil prísne potrestanie týchto "pašerákov detí". Francúzsky prezident Sarkozy ho však podľa BBC vyzval, aby postup proti charitatívnym pracovníkom prediskutoval s Parížom.

Zdielať na

Najčítanejšie správy