Jasno
17°
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
Halloweenska párty v Japonsku
Zdielať na

Halloweenska párty v Japonsku

Ulicami Kawasaki kráčali včera davy ľudí v tých najrozmanitejších kostýmoch. Oslavovali najväčšiu japonskú halloweensku Japan Halloween Parade. Pozrite si VIDEO s netradičným sprievodom.

Halloweenske vyrezávané dyne, ulice preplnené strašidlami od tých najmenších až po tie najdospelejšie, najrozmanitejšie kostýmy od zvieratiek, cez postavy z filmov a kreslených seriálov, upíry a čarodejnice, prekrásne a nebezpečné "Madame Pompadour", duchovia a víly, cukríky vo vrecách a množstvo prihliadajúcich - všetci pochodujúci ulicami Kawasaki v Japan Halloween Parade - japonských oslavách Halloweenu.

V hudbe techno bítov a modernej hudbe kráčal celý sprievod ulicami Kawasaki. Ľudia sa dobre bavia, tancujú a oslavujú tradičný americký Halloween. V nedeľu sa konala najväčšia japonská Halloween Parade, ktorá mala tisíce účastníkov. A to od tých najmenších v tradičnejších kostýmoch až po dospelých, ktorí si už na kreácii svojej postavy dali patrične záležať.

Make-up, vlasy, oblečenie i samotné vystupovanie pútalo pozornosť a naznačovalo, že aj japonské obyvateľstvo sa vie do osláv Halloweenu, teda All Hallow´s Eve (Predvečer všetkých svätých) baviť.

Táto tradícia má svoje korene už u Keltov a deje sa pred Večerom všetkých svätých. Aj Japonsko má svoje uctievanie si mŕtvych, známe ako Obon, ale nie všetci si uvedomujú, že Halloween má podobný význam. Halloweenu venujú pozornosť práve z hľadiska párty, šou.

Reuters

"Ľudia sa nás celkovo pýtajú, prečo slávime Halloween. Ale je to skôr niečo ako - jasné, že Halloween, to znie skvelo! Tieto udalosti sú uznávané mnohými ľudmi v Japonsku," hovorí Tomoko Tsuchiya, jeden z organizátorov Kawasaki Halloween Parade.

Japonsko je známe svojou obľubou a láskou, ktorú majú jednoducho v krvi, k tým najbizarnejším veciam, akéhosi kultu (pre niektorých) najšialenejších trendov módy či excentrickým trendom. To je možno jeden z dôvodov, prečo si tradičný Halloween, pochádzajúci z cudzej krajiny, premenili na vlastné ponímanú populárnu kultúrnu udalosť.

Na rozdiel od Ameriky sa väčšina Halloweenskych aktivít v Japonsku zameriava nielen na tých najmenších. Jednoducho všetci bez ohľadu na vek si v tento deň obliekajú rozmanité kostýmy. "Myslím, že je skvelé vidieť všetkých týchto ľudí v tak rozdielnych kostýmoch," pochvaľuje si malé, 11-ročné dievčatko Kaeda. "Ale je to aj trochu strašidelné," podotýka jej kamarát, stojaci vedľa nej, s mačacími ušami.

Reuters

Halloweenska párty v Japonsku si vyslúžila uznanie aj mnohých jej návštevníkov pochádzajúcich z Ameriky. "Nikdy som nič nerobila pre Halloween, ale teraz viem, aká je to zábava, myslím teda, že by sme si mali užívať a tešiť sa z tejto oslavy. A rozšíriť ju po celom Japonsku," hovorí jedna z účastníčok párty, Američanka Lisa Hutchinson.

Práve táto japonská verzia by sa podľa niektorých mohla rozšíriť späť cez zámorie do Ameriky, a práve tá, z ktorej pochádza tradičný Halloween, by si z nej mala brať príklad.

Najčítanejšie správy