Jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Na chladničke v garáži sa našlo 144 prác Martína Ramíreza
Zdielať na
Zahraničie

Na chladničke v garáži sa našlo 144 prác Martína Ramíreza

Zdroj: SITA/AP/American Museum of Folk Art

Až doteraz sa predpokladalo, že umelec - samouk, ktorý strávil takmer tri desaťročia v psychiatrických liečebniach po Kalifornii, zanechal po sebe asi 300 kresieb a koláží. Objavené práce, o ktorých sa nevedelo, vznikli za posledné tri roky Ramírezovho života.

Po dvadsiatich rokoch sa našlo 144 obrazov mexického maliara Martína Ramíreza, ktoré mali pôvodne skončiť v smetiaku. Verejnosť ich uvidí na budúci rok v newyorskom American Folk Art Museum.

Ešte predtým niektoré z nich vystaví na začiatku decembra newyorská Ricco Maresca Gallery. Jej majiteľ Frank Maresca povedal, že tieto práce demonštrujú majstrov štýl na sklonku života. V mnohých z nich sú viditeľne rovnaké motívy ako na začiatku jeho tvorby.

Až doteraz sa predpokladalo, že umelec - samouk, ktorý strávil takmer tri desaťročia v rôznych psychiatrických liečebniach po Kalifornii, zanechal po sebe asi 300 kresieb a koláží. Objavené práce, o ktorých sa nevedelo, vznikli za posledné tri roky Ramírezovho života a sú vo výbornom stave.

Uskladnené boli v škatuliach položených na chladničke v garáži Peggy Dunievitz v Los Angeles. Jej svokor Max Dunievitz bol kedysi riaditeľom štátnej nemocnice DeWitt State Hospital v Auburne, kde sa umelec liečil a v roku 1963 vo veku 68 rokov zomrel. Na trhu sa dnes jeho práce predávajú za desiatky tisíc dolárov za kus. Dunievitz mal niektoré jeho diela rozvešané v dome, no po jeho smrti ich chcela rodina vyhodiť. Zachránil ich jeho vnuk, no ani ten si neuvedomoval ich cenu.

Rodina Peggy Dunievitz (73) venovala múzeu tri z nájdených prác. Ostatné z jeho diel predajú a peniaze venujú rodine Martína Ramíreza. Jeho potomkovia nikdy ani jedno z diel svojho predka nevlastnili.

Ramírezova prapravnučka Socorro Alonso (29) z Los Angeles povedala, že rodina sa veľmi teší.

Zdielať na

Najčítanejšie správy