Skoro jasno
22°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Spacewalkeri - na prechádzke vesmírom
Zdielať na

Spacewalkeri - na prechádzke vesmírom

Dvaja spacewalkeri dávajú nahliadnuť do svojej práce vo vesmíre - a to pri príležitosti jednej z dôležitých udalostí na Medzinárodnej vesmírnej stanici. VIDEO: astronauti v akcii

Možno táto práca vyzerá ľahko, avšak až tak jednoduchá zase nie je. Dvaja astronauti, tzv. "spacewalkeri" Scott Parazynski a Douglas Wheelock, vystúpili rovno z vesmírnej stanice do vesmíru, kde sa nechali svojimi kolegami navigovať až k miestu, kde sa mali urobiť potrebné inštalácie. Stanicou je International Space Station - Medzinárodná vesmírna stanica.

Inštalovať sa mal nosný trám, ktorý doteraz čakal na svojom dočasnom mieste - na vrchole stanice až sedem rokov, kým sa konečne mohol presunúť na svoju permanentnú lokáciu. Tento manéver bol jeden z najnáročnejších, aký sa kedy za 100 biliónov dolárov cennej vesmírnej stanici udial.

Kritické chvíle ešte len nastanú - jednou z kľúčových úloh bude uvoľniť a roztiahnuť 73 metrov dlhé solárne panely zabalené vnútri zariadenia. Elektrina, ktorú vyrábajú zo slnka, bude potrebná na aktuálne rozšírenie 9 rokov starej stanice.

Najčítanejšie správy