Jasno
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
O Kosove treba rozhodnúť rýchlo, zhodli sa Kubiš a Milošoski
Zdielať na
Zahraničie

O Kosove treba rozhodnúť rýchlo, zhodli sa Kubiš a Milošoski

Zdroj: SITA/Tomáš Benedikovič

Šéf macedónskej diplomacie ospevoval našu daňovú reformu, úspešne ju aplikovali aj u nich.

O budúcnosti Kosova treba rozhodnúť čo najskôr bez ohľadu na to, aký štatút táto juhosrbská provincia získa. Zhodli sa na tom v Bratislave ministri zahraničných vecí Slovenska a Macedónska Ján Kubiš a Antonio Milošoski.

"Nech bude riešenie akékoľvek, bude určite lepšie než status quo. Odkladanie nevytvorí viac priestoru na ideálne riešenie, iba zvýši napätie," vyhlásil Milošoski. Oceňuje angažovanie Spojených štátov a Ruska, Kosovo však považuje za európsky problém.

"Ide o dôveryhodnosť Európskej únie. Bude to skúška, či je schopná vystupovať jedným hlasom a či je schopná riešiť problémy, ktoré sa nachádzajú takpovediac na jej dvore. Je na EÚ, aby mala v tejto veci konkrétne stanovisko a opatrenia," dodal. Proti odkladaniu udelenia nezávislosti Kosova protestovali nedávno macedónski Albánci na demonštrácii, organizovanej jednou z vládnych strán - Demokratickou stranou Albáncov (DPA).

Hnutie etnických Albáncov v Macedónsku Ilyrida presadzuje rozdelenie krajiny na dva rovnocenné federálne štáty - macedónsky a albánsky. Šéf diplomacie Milošoski dnes ubezpečil, že jeho krajina k federácii nesmeruje. "Podarilo sa nám vytvoriť spoločnosť, ktorá dáva rovnaké príležitosti všetkým svojim občanom bez ohľadu na politickú, etnickú či náboženskú príslušnosť. Som presvedčený, že drvivá väčšina občanov je zástancom jednotnej prosperujúcej krajiny."

Macedónsko spolu s Chorvátskom a Albánskom čaká na pozvánku do Severoatlantickej aliancie a snaží sa o členstvo v Európskej únii. V oboch prípadoch má podporu Slovenska. "Najbližší samit NATO (v apríli) by mal vyslať pozitívny signál smerom k Macedónsku tým, že nás posunie o ďalší stupeň v spolupráci. Pokiaľ ide o Európsku úniu, chceme urobiť všetko, ako na tom pracuje aj Macedónsko, aby sa čoraz bližšie dostávalo k EÚ. Keď bude pripravené, sme prívržencami toho, aby sa otvorili aj prístupové rokovania," povedal Kubiš.

Za angažovanosť SR na Balkáne sa macedónsky minister poďakoval vetou v slovenčine: "Macedónsko je veľmi vďačné za podporu, ktorú dostáva od Slovenskej republiky, ktorú považujeme ako spriatelenú krajinu." Pochválil reformu daňového systému, ktorá zaviedla rovnú daň. Slovensko slúžilo ako veľmi kladný príklad a pomohlo presvedčiť macedónsky parlament, aby rovnú daň podporil.

"Vďaka nej sme v 1. štvrťroku dosiahli mieru rastu sedem percent. Ak všetko pôjde tak ako doposiaľ, predpokladáme, že koncom roka by sme mohli dosiahnuť šesťpercentnú mieru rastu HDP." S Kubišom sa zhodli na potrebe zlepšiť obchodnú výmenu. Zorganizujú preto cestu slovenských ekonomických novinárov do Macedónska a slovenský deň pre macedónskych podnikateľov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy