Skoro jasno
22°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Za smetiarov vozia odpadky osly
Zdielať na
Zahraničie

Za smetiarov vozia odpadky osly

Zdroj: Peter Huys/ilustračné

Je to ekologickejšie, ekonomickejšie a dokonca efektívnejšie. Osly sa dostanú aj do tých najužších miest a vyvezú omnoho viac odpadu ako smetiari.

Castelbuono, malé mestečko na juhu Sicílie, nahradilo smetiarske vozy, namiesto nich teraz vozia odpadky osly. Odvoz odpadu je tak vraj nielen ekologickejší, ale tiež ekonomickejší a dokonca aj efektívnejší. Už od februára slúži 10.000 obyvateľom v Castelbuone pri Palerme šesť oslov namiesto štyroch smetiarskych vozov.

Kúpa jedného osla prišla mesto na 1200 eur (41.200 korún), ďalších 2000 (68.900 korún) stojí ročne krmivo a ďalšie potreby pre oslíka, vysvetľuje starosta Castelbuona Mario Cicero. Avšak za jeden smetiarsky voz zaplatí obec okolo 30.000 eur (1.033.200 korún) ročne, dodáva.

Osly z Castelbuona vyviezli od februára o takmer 140.240 kilogramov odpadu viac než dokázali smetiarske vozy, chváli sa starosta.

Z každej strany majú osly na bokoch drevenú nádobu na odpadky a celý deň ich sprevádzajú komunálni zamestnanci, ktorým sa však v tomto prípade nehovorí zametači, ale ekologickí operátori. Prechádzajú všetkými ulicami, aj tými najužšími, kam sa smetiari so svojimi vozmi nevojdú.

Castelbuono je prvou obcou v Taliansku, ktorá tento systém zaviedla. Niektoré talianske mestá, napríklad v Kalábrii či v Toskánsku v strednej časti polostrova, však už Castelbuonovcov napodobnili.

Zdielať na

Najčítanejšie správy