Skoro jasno
22°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Americký najvyšší súd zastavil popravu väzňa
Zdielať na
Zahraničie

Americký najvyšší súd zastavil popravu väzňa

Zdroj: Erik "P.Zado" Araujo

Najvyšší súd v Spojených štátoch zastavil popravu väzňa len hodinu pred jeho popravou

Najvyšší súd v Spojených štátoch zastavil popravu väzňa v štáte Mississippi, a to len hodinu pred tým, než mala byť odsúdenému vpichnutá smrtiaca injekcia. Je to už tretí podobný krok, ktorý urobila americká justícia od konca septembra, keď rozhodla, že preskúma ústavnosť tohto spôsobu popravy.

Prípad odsúdeného Earla Wesleye Berryho tak naznačuje, že odložia väčšinu popráv, ak nie všetky, smrtiacou injekciou prinajmenšom do doby, kým súd rozhodne vo veci žaloby dvoch Američanov odsúdených na smrť v štáte Kentucky. Dvaja kentuckí usvedčení vrahovia - Ralph Baze a Thomas Clyde Bowling - sa v roku 2004 odvolali proti spôsobu popravy injekciou s poukázaním na to, že to porušuje ústavu, ktorá zakazuje krutosť pri výkone trestu.

Zastavenie popravy vyvolalo silnú emotívnu reakciu príbuzných ženy, ktorú Berry v roku 1987 uniesol z kostola a zabil. Manžel zavraždenej žiadal úrady, aby nikdy nedovolili obžalovanému vyjsť z väzenia. „Potom by som sa pred súdom ocitol ja....zabil by som ho,“ citovala jeho slová agentúra AP.
Odsúdeného previezli už do budovy, kde je smrtiaca komora, ale ešte nebol na popravu pripravený, keď mu oznámili rozhodnutie súdu. Po tejto správe sa rozplakal.

Najvyšší súd pripustil zatiaľ len jednu popravu od svojho rozhodnutia 25. septembra, že preskúma ústavnosť popráv smrtiacou injekciou. V rovnaký deň, keď tento verdikt prijal, v Texase popravili Michaela Richarda. K preskúmaniu trestu vedú nové vedecké štúdie, podľa ktorých môže smrtiaca injekcia vyvolať u väzňov dusenie.  

Smrtiace injekcie prijalo pred rokmi 37 amerických štátov ako lacnejšiu a humánnejšiu alternatívu v porovnaní s popravou elektrickým prúdom, plynovými komorami a ďalšími metódami. Už v 11 štátoch ale tento spôsob exekúcie pozastavili úrady potom, čo kritici upozornili na to, že podľa nich je takáto poprava často krutá.

Zdielať na

Najčítanejšie správy