Skoro jasno
22°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Z dnešného výbuchu v Rusku podozrievajú teroristov
Zdielať na
Zahraničie

Z dnešného výbuchu v Rusku podozrievajú teroristov

Pri dnešnom výbuchu autobusu osem mŕtvych, vyšetrovatelia nevylučujú, že šlo o teroristický čin

Výbuch v linkovom autobuse dnes ráno v ruskom meste Toljatti zabil osem ľudí. Ďalších štyridsať osôb bolo zranených.

Ruské úrady predpokladajú, že vo vozidle vybuchla bomba, a z incidentu podozrievajú teroristov. Nálož údajne mala silu až jedného kilogramu klasickej trhaviny. Okolnosti explózie sú ale zatiaľ nejasné. Najnovšia správa z miesta hlási, že nie je známe, kam zmizol šofér autobusu, po ktorom vyšetrovatelia pátrajú.

Podľa agentúry Interfax, ktorá sa odvoláva na zdroje vyšetrovateľov, výbušnina bola podľa všetkého pripevnená k vonkajšej časti podvozku.

Iné zdroje, ktoré citujú ruské agentúry, tvrdia, že výbušninu mohol prepravovať niekto z cestujúcich, alebo ju vraj mohol niekto nastražiť a z autobusu včas vystúpiť.

Pôvodne sa vychádzalo z informácie, že autobus jazdil na plyn a že mohla vybuchnúť jeho nádrž, neskôr sa ukázalo, že linkový spoj mal dieselový pohon. Gubernátor Samarskej oblasti Vladimir Artjakov následne oznámil, že bolo zahájené vyšetrovanie trestného činu podľa paragrafov o terorizme a vražde.

Podľa spravodajského serveru NEWSru.com autobus pred výjazdom na pravidelnú linku prešiel technickou kontrolou a "žiadne zariadenia, ktoré by mohli vybuchnúť, v ňom neboli". Tvrdí to dopravná spoločnosť, ktorej autobus patrí.

Záchranári oznámili, že dvadsať ľudí, ktorí cestovali autobusom, bolo hospitalizovaných, pričom zdravotný stav dvoch z nich je vážny. Ďalších asi 20 ľudí, ktorí boli neďaleko výbuchu, vyhľadalo lekársku pomoc.

0 sile explózie svedčí skutočnosť, že tlaková vlna vytĺkla okenné výplne blízkeho dvojposchodového domu.

Ruské ministerstvo vnútra oznámilo, že miestnym vyšetrovacím orgánom budú pomáhať experti z Moskvy, ktorí už odcestovali na miesto nešťastia. Podľa ITAR-TASS sa vyšetrovanie teraz zameria na vytipovanie možného teroristického útoku.

Mesto Toljatti sa nachádza v Samarskej oblasti vyše 1000 kilometrov od Moskvy. Sídli v ňom najväčšia ruská automobilka AvtoVaz, a niekedy sa mu preto hovorí ruský Detroit.

Pôsobia v ňom tiež najrôznejšie skupiny organizovaného zločinu, ktoré často figurujú v nelegálnom obchode s náhradnými automobilovými súčiastkami. Vojny gangov, v ktorých nechýbajú ani vraždy, sú jeho bežnou súčasťou, napísala agentúra AP.

Zdielať na

Najčítanejšie správy