Skoro jasno
22°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Demokratickí kandidáti sa pustili do Clintonovej
Zdielať na
Zahraničie

Demokratickí kandidáti sa pustili do Clintonovej

Zdroj: SITA/AP/Gary Kazanjian

Demokrati útočia na "svoju" Hillary

Demokratickí kandidáti na americké prezidentské voľby v utorok večer ostro útočili na zatiaľ najväčšiu favoritku zo svojich rádov Hillary Clinton.

Predovšetkým senátor Barack Obama a bývalý senátor John Edwards ju obviňovali, že podporuje konfrontačný prístup k Iránu a mení oportunisticky politické názory. Tvrdili tiež, že nemá šancu v súboji s republikánským súperom.

Debata sa konala na univerzite vo Filadelfii dva mesiace predtým, ako začne séria straníckych zhromaždení a primárok, ktoré vyberú kandidáta za demokratickú stranu.

Bola to prvá debata demokratov za posledný mesiac, počas ktorého si Clinton upevnila už aj tak výrazný náskok v prieskumoch a vybrala najviac peňazí na kampaň.

Očakávalo sa preto, že utorňajšia debata prinesie kritiku ostatných kandidátov, ale útoky na Clinton ovládali prakticky debatu celú, na kritiku republikánskych súperov sa dostalo len minimálne.

Podľa amerických médií sa oproti predchádzajúcim debatám Clinton dostávala do defenzívy a miestami nestačila odrážať útoky oponentov.

Okrem Hillary Clinton, ktorú podľa prieskumov podporuje asi 45 percent demokratov, majú aspoň trochu reálne šance Obama (asi 25 percent) a Edwards (okolo desať percent), ktorý bol v roku 2004 viceprezidentským kandidátom Johna Kerryho.

Podľa Obamu Clinton menila názory na obchodné zmluvy s juhoamerickými krajinami či na vojnu v Iraku, kedykoľvek to bolo politicky výhodné. Edwards prehlásil, že Clinton pomohla prezidentovi Georgovi Bushovi pripraviť pôdu pre prípadný útok na Irán, keď v Senáte podporila rezolúciu označujúcu iránske Republikánske gardy za teroristickú organizáciu. Clinton sa bránila tým, že rezolúcia má podporiť "dôraznú diplomaciu" voči Iránu.

Väčšina účastníkov debaty tiež tvrdila, že Clinton nemá šancu byť zvolená prezidentkou - i preto, že veľká časť republikánskych voličov má ešte z 90. rokov pretrvávajúcu averziu voči nej a jej manželovi, exprezidentovi Billovi Clintonovi.

Clinton na druhej strane tvrdila, že neustávajúce útoky republikánov voči nej potvrdzujú efektivitu jej kampane. Americké médiá pripomínajú, že sa vyhla priamym odpovediam na niektoré otázky - napríklad či by zabránila Iránu vyvinúť jadrovú zbraň a či podporuje udeľovanie vodičských preukazov nezákonným prisťahovalcom.   

Okrem Clinton, Obamu, Edwardsa, Bidena a Dodda sa debaty zúčastnili aj guvernér štátu New Mexico Bill Richardson a kongresman Dennis Kucinich.

Zdielať na

Najčítanejšie správy