Skoro jasno
22°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Vo štvrti homosexuálov zakázali Halloween
Zdielať na
Zahraničie

Vo štvrti homosexuálov zakázali Halloween

Zdroj: law keven/ilustračné

V homosexuálnej komunite zakázali Halloween

Starosta San Franciska zakázal dnešnú halloweensku pouličnú slávnosť vo štvrti Castro, kde býva jedna z najpočetnejších amerických homosexuálnych komunít.

Zdôvodnil to obavami, aby sa neopakovali minuloročné násilnosti, pri ktorých bolo postrelených deväť ľudí, vrátane tehotnej ženy.

Rozhodnutie vyvolalo nesúhlas medzi obyvateľmi Castra, ktorí radnici vyčítajú, že skôr než vydávať zákaz sa mala postarať o hladký priebeh večera. "Rušiť Halloween nie je starostova vec. Mesto nám dlží bezpečný, veselý Halloween," prehlásil predseda narýchlo vytvorenej organizácie Občania pre Halloween Ted Strawser.

Iní ľudia ale s opatrením súhlasia. Pouličná slávnosť, ktorej sa v minulosti zúčastnilo až 200 000 ľudí, vo väčšine nepochádzajúcich z Castra a spravidla bez halloweenských kostýmov, podľa nich už dávno prerástla únosné medze pre pár blokov v tejto štvrti. "Ľudia boli veľmi opití a výstrední a mnoho z nich nebolo odtiaľto," uviedol dlhoročný obyvateľov Castra Greg DeLory.

Radnica vyslala do dnešných večerných ulíc v okolí Castra 700 policajtov, o 200 viac než vlani. Inštalovali tam i stanovište dopravnej polície pre kontrolu na alkohol a bude aktívne vyhľadávať osoby s podmienkou. Mestský dopravný podnik tiež dočasne zrušil zastávky autobusov v tejto štvrti a na rozdiel od minulých rokov ponechal v uliciach normálny automobilový prevoz.

Pomocou najatej reklamnej firmy informovala radnica po celej oblasti okolo Sanfranciského zálivu, že na verejných priestranstvách nebudú môcť byť žiadne pódia pre hudobnú produkciu ani prenosné toalety. Pitie alkoholu na verejnosti nebude povolené. Úrady tiež údajne naliehali na majiteľov barov a reštaurácií, aby skrátili otváraciu dobu.

Podobné kroky prijali aj ďalšie mesta v Kalifornii, napríklad Santa Cruz alebo Long Beach. V Detroite v štáte Michigan po násilnostiach, ktoré mesto zachvátili počas osláv Halloweenu pred viac než 20 rokmi, vychádza do ulíc každoročne 60.000 dobrovoľníkov, ktorí pátrajú po takzvaných podozrivých aktivitách.

Zdielať na

Najčítanejšie správy