Jasno
17°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Politik začal rozhovor nacistickým pozdravom
Zdielať na
Zahraničie

Politik začal rozhovor nacistickým pozdravom

Zdroj: Yan Arief Purwanto/ilustračné

"Heil Hitler, pán Friedman," začal reprezentant neonacistickej Národnodemokratickej strany Nemecka (NPD) rozhovor s novinárom Michelom Friedmanom. Novinár naňho podal trestné oznámenie.

Rozhovor začal nacistickým pozdravom, Adolfa Hitlera označil za spasiteľa nielen Nemecka a Židov za cudzincov, ktorí ovládajú Nemecko. To nie je výťah zo 70 rokov starého prejavu ministra propagandy tretej ríše Josepha Goebbelse.

To sú výroky Horsta Mahlera, jedného z predstaviteľov nemeckej extrémnej pravice, ktorá je zastúpená i v dvoch krajských snemoch. Novinár, ktorý s ním interview pre nemeckú mutáciu časopisu Vanity Fair urobil, hneď po skončení rozhovoru podal na svojho respondenta trestné oznámenie.

"Heil Hitler, pán Friedman," začal reprezentant neonacistickej Národnodemokratickej strany Nemecka (NPD) rozhovor s novinárom Michelom Friedmanom. Ten chcel od Mahlera počuť jeho názory na činnosť ultraľavicovej teroristickej organizácie Frakcia Červenej armády (RAF), ktorá v 70. rokoch minulého storočia unášala významné osobnosti vtedajšieho západného Nemecka a páchala na nich atentáty.

Mahler patril k zakladateľom RAF,  postupne sa však názorovo presunul ku krajnej pravici. K propagácii svojich súčasných postojov sedemdesiatjeden ročný právník využil práve najnovšie interview.

Mahler okrem iného povedal, že neuznáva súčasnú nemeckú ústavu, ale iba "ríšske zákony". "Tie len nie sú v tomto okamihu účinné, pretože sa o to zasadila vláda cudzincov." Na otázku, koho myslí tými cudzincami, odpovedal: "Židia, to je jasné."

Novinárovi, ktorý sám pochádza zo židovskej rodiny, potom tvrdil, že sa Židia snažia získať nadvládu nad svetom a ich bábkou je i súčasná nemecká kancelárka Angela Merkelová.

Niekdajšieho nacistického vodcu Adolfa Hitlera naopak Mahler označil za spasiteľa nemeckého národa a nie len jeho. Na Friedmanovu námietku, že Hitler je tiež zodpovedný za smrť šiestich miliónov Židov počas druhej svetovej vojny, Mahler reagoval slovami, že to je lož, rovnako ako tvrdenie o systematickom vyvražďovaní príslušníkov tohoto národa nacistami v koncentračnom tábore v Osvienčime.

Popierania holokaustu, ktoré je v Nemecku trestné, sa Mahler nedopustil prvýkrát. Za rozdávanie antisemitistických spisov v centrále NPD bol pred dvoma rokmi odsúdený na deväť mesiacov väzenia. Aj tentokrát si bol vedomí, že mu jeho výroky môžu spôsobiť problémy zo zákonom.

"Keď teraz hovorím 'Heil Hitler, pán Friedman', určite mi to opäť vynesie trestné oznámenie," vyhlásil predák NPD. Žurnalista odvetil: "To si môžete byť istý."

Redakcia časopisu na úvod prepisu rozhovoru informovala, že Friedman po interview podal na Mahlera trestné oznámenie ako súkromá osoba. Redakcia zároveň vysvetlila, že sa rozhodla interview zverejniť v plnom znení, lebo ho považuje za hanbu nemeckých pravicových extrémistov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy