Jasno
17°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Britská armáda testuje neviditelné zbrane
Zdielať na
Zahraničie

Britská armáda testuje neviditelné zbrane

Zdroj: Matthew Yglesias/ilustračné

Prísne tajné pokusy previedli podľa denníka inžinieri a vedci zo spoločnosti Qinetiq, ktorá slúžila pôvodne ako výskumný ústav britského ministerstva obrany

Britská armáda údajne testuje neviditeľné zbrane, teda napríklad tanky alebo samotných vojakov. S odvolaním sa na očitého svedka o tom informoval britský bulvárny denník The Sun.

"Táto technika je úplne neuveriteľná. Keby som to nevidel, nikdy by som tomu neuveril," povedal vojak, ktorý sa skúšok zúčastnil. "Díval som sa cez pole a videl len trávu a stromy. Ale v skutočnosti som sa díval na hlaveň tanku," dodal.

Prísne tajné pokusy previedli podľa denníka inžinieri a vedci zo spoločnosti Qinetiq, ktorá slúžila pôvodne ako výskumný ústav britského ministerstva obrany.

Prevratná novinka využíva kamery k snímaniu záberov okolia a ich projekciu cez špeciálny kovový plášť tanku. Výsledkom toho je, že ľudské oko vidí vlastne len priestor za tankom. Na podobnom princípe má fungovať i vybavenie pre vojakov.

"Je realistické očakávať, že sa to využije pri bitke do piatich rokov, a to za daného dostatočného financovania (projektu)," povedal podľa denníka John Pendry z londýnskej univerzity Imperial College. Podľa neho je teória hotová a najväčšiu prácu teraz zaberie jej uvedenie do praxe.

Ide o takzvané metamateriály, teda kovové a elektronické zloženiny, ktoré umožňujú precíznu kontrolu spôsobom, akým cez ne svetlo prechádza. Ovplyvňujú vlastne vzťah medzi elektrickým a magnetickým poľom a smerovaním lúča.

Zdielať na

Najčítanejšie správy