Skoro jasno
14°
Bratislava
Matúš
21.9.2024
Česi pôjdu do USA bez víz skôr ako my
Zdielať na
Zahraničie

Česi pôjdu do USA bez víz skôr ako my

Zdroj: Alfonso Romero

Česi budú môcť cestovať do USA bez víz do roku 2009.

Česi by do jedného až dvoch rokov mohli cestovať do USA bez víz. Americký veľvyslanec Richard Graber totiž dnes oznámil, že padla jedna z doterajších hlavných prekážok.

Počet odmietajúcich žiadostí o víza klesol asi z 9,5 percenta na zhruba 6,7 percent. Česi sa tak s rezervou vošli pod desaťpercentnú hranicu, ktorou pre zariadenia do bezvízového režimu stanovuje nedávno prijatý americký zákon.

Graber doplnil, že všetky ďalšie kroky potrebné k zrušenie vízovej povinnosti by mohli byť splnené počas funkčného obdobia prezidenta George Busha, ktoré končí v 2009.

"Iste, ale nie dlhšie než jeden alebo dva roky," povedal novinárom Graber. Američania okrem iného chcú dokončiť elektronický systém, ktorý by im umožnil sledovať príjazdy návštevníkov do USA. Obe krajiny sa taktiež podľa Grabera musí zhodnúť na memorande, ktoré sa bude týkať bezpečnostnej problematiky.

Do Spojených štátov môžu bez víza cestovať občania len 15 z 27 krajín EU - sú to starší členovia EÚ okrem Grécka a z nováčikov Slovinsko. Slovensko si na bezvízový styk s USA musí ešte počkať. Potrebujeme splniť niekoľko kritérií, aby sa tento sen Slovákov stal realitou.


Zdielať na

Najčítanejšie správy