Polojasno
14°
Bratislava
Matúš
21.9.2024
Škola O. Winfrey čelí ďalšiemu škandálu
Zdielať na
Zahraničie

Škola O. Winfrey čelí ďalšiemu škandálu

Zamestnankyňa školy údajne týrala deti, detaily o jej zločinoch zatiaľ nie sú jasné. VIDEO: Oprah Winfrey pri otvorení školy.

Polícia obvinila ženu, zamestnankyňu akadémie pre dievčatá v Juhoafrickej republike, z celej rady zločinov, vrátane obscénností.

Najpikantnejšie na celej kauze je, že otvorenie školy za 40 miliónov dolárov iniciovala a sponzorovala americká moderátorská "ikona" Oprah Winfrey.

Minimálne sedem údajných obetí už vypovedalo na polícii. Obvinenú ženu sudca vypočuje v pondelok.

Matka jednej zo žiačok školy pre Reuters povedala: „Tá žena si zaslúži dlhý a prísny trest. Mala by zhniť vo väzení. Nemala by zostať v kontakte s deťmi, pretože by to bola schopná urobiť ešte raz. Bola som z toho úplne šokovaná. Ako rodič som sa cítila zle, keď som sa o tom dozvedela, hoci mojim deťom našťastie neublížila. Sú to všetko naše deti.“

REUTERS

Školu známej moderátorky otvorili v januári tohto roka. Od začiatku jej fungovania však akadémia čelí rôznym obvineniam. Rodičia sa sťažovali, že im vedenie zamedzuje navštevovať vlastné deti, nemohli s nimi volať, dokonca im zakázali aj e-mailovú komunikáciu.

Iní škole vytýkali jej márnotratné správanie v krajine, kde mnohé iné školy nemajú ani na základné veci, ako sú učebnice či písacie potreby.

Na slávnostnom otvorení sa zúčastnilo veľa černošských umelcov, vrátane Tiny Turner, Sydney Poitiera či režiséra Spike Leeho. Na tlačovej konferencii, ktorá sa konala pri príležitosti otvorenia bola "matka" školy Oprah Winfrey plná očakávaní a nádeje: "Dôvod, prečo som otvorila školu pre dievčatá, bol ten, že keď začnete vzdelávať dievčatá, začnete meniť aj tvár národa. Pretože dievčatá sa raz stanú ženami a budú vzdelávať vlastné dcéry a synov. Vzdelané dievčatá sa menej často nakazia vírusom HIV, zriedkavejšie ochorejú na AIDS, a keďže AIDS je v tejto krajine pandémiou, som presvedčená, že túto pandémiu musíme začať meniť práve vzdelávaním."

Zdielať na

Najčítanejšie správy