Polojasno
14°
Bratislava
Matúš
21.9.2024
Reportérov a letušky namočených do kauzy "detí z Čadu," zrejme oslobodia
Zdielať na
Zahraničie

Reportérov a letušky namočených do kauzy "detí z Čadu," zrejme oslobodia

Prezident Čadu Idriss Deby stále dúfa, že francúzskych reportérov a letušky zo španielskej posádky oslobodia. Pozrite si VIDEO.

Deväť Francúzov a sedem Španielov na palube čadského lietadla previezli z východného mesta Abeche, kde ich minulý týždeň zatkli. Po príchode ich vojenský eskort previedol do budovy súdu.

Podľa väzenského úradníka ich tribunál pošle k súdu a potom ich uväznia. Jeden zo zadržaných francúzsky fotograf Jean-Daniel Guillou počas prevozu kričal, že jeho zadržanie je ilegálne.
 
Šiesti Francúzi sú členovia skupiny nazývanej Zoe's Ark, ktorá tvrdila, že chce umiestniť sirotk z vojnou zmietaného Darfúru do Európy prostredníctvom adopcie, aby mali lepšiu starostlivosť. Traja ďalší sú novinári.

OSN ako aj informácie z Čadu tvrdia, že väčšina detí vo veku od roka do desiatich majú aspoň jedného rodiča, ktorý žije na hranici Čadu  so Sudánom. Medzi zadržanými je španielska posádka lietadla, ktoré deti prevážalo a belgický pilot.
 
Prezident Čadu Idriss Deby stále dúfa, že francúzskych reportérov a letušky zo španielskej posádky by mohli skoro oslobodiť, keď sa preukáže, že neboli priamo zainteresovaní do spáchania tohto zločinu.   

Zdielať na

Najčítanejšie správy