Polojasno
14°
Bratislava
Matúš
21.9.2024
Násilie proti Rumunov v Taliansku rastie
Zdielať na
Zahraničie

Násilie proti Rumunov v Taliansku rastie

Zdroj: SITA/AP/Gregorio Borgia

Na Rumunov pripadá v Taliansku najvyšší podiel kriminality. Vydaný bol už dokonca výnos o možnosti ich deportovania. To všetko však neoprávňuje xenofóbnu nenávisť a rasizmus voči nim, varuje cirkev i politická reprezentácia.

Príslušníci rumunskej komunity v Taliansku sa v piatok stali terčom násilia, keď niekoľko maskovaných útočníkov napadlo v Ríme štyroch Rumunov a spôsobilo im vážne zranenia. Včera sa tiež v talianskej metropole konal pohreb 47-ročnej Giovanny Reggianiové, ktorú pred niekoľkými dňami zavraždil údajne rumunský Róm žijúci v núdzovom tábore na okraji Ríma.

Vražda Giovanny bola poslednou kvapkou, ktorá primäla vládu premiéra Romana Prodiho, aby začala rázne postupovať voči kriminálnym živlom v rumunskej menšine, ako to už dávnejšie vyžadovala opozícia. Kabinet vydal okamžite výnos, ktorý dáva policajným prefektom právomoc vypovedať z krajiny aj občanov členských štátov Európskej únie, pokiaľ ich talianske úrady budú považovať za nebezpečných. Príkaz musí podpísať sudca, avšak proti danej osobe nie je podľa ministerstva vnútra nutné vždy viesť súdne konanie.

Tento piatok boli letecky deportovaní prví štyria Rumuni z Milána do Rumunska. Včera podpísal tri príkazy k vypovedaniu z krajiny rímsky prefekt z Carlo Mosca a obdobné opatrenia pripravujú aj prefektúry v ďalších mestách. "Žiadny zoznam ľudí, ktorí budú deportovaní z Talianska, ale neexistuje. Postupujeme od prípadu k prípadu," uistil milánsky policajný prefekt Gianvalerio Lombardi.

V Taliansku je v poslednej dobe rastúci počet imigrantov z Rumunska považovaný za hrozbu pre bezpečnosť. Katolícka organizácia odhaduje počet Rumunov žijúcich v Taliansku na pol milióna. Práve prisťahovalci z tejto krajiny tvoria najsilnejšiu komunitu z 3,7 milióna prisťahovalcov. Mnohí z nich žijú v táboroch na okrajoch miest a niektorí sa venujú drobnej kriminalite alebo žobrú.

Talianská polícia konštatuje, že na Rumunov pripadá zo všetkých cudzincov najvyšší podiel kriminality.

Včerajší útok na Rumunov však talianska politická reprezentácia odsúdila. "Musíme zabrániť xenofóbnej nenávisti a rasistickému hnevu, aby sa vymkli kontrole," varoval minister vnútra Giuliano Amato.

Rumunské veľvyslanectvo v Ríme vyzvalo talianske úrady, aby zaistili, že sa takéto xenofóbne činy už nebudú opakovať. A tiež miestni cirkevní predstavitelia upozorňujú, aby sa cudzinci v Taliansku nestali terčom útokov na "nebezpečnej ceste rasizmu".

Zdielať na

Najčítanejšie správy