Jasno
14°
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
V Poľsku sa schádza nový parlament
Zdielať na
Zahraničie

V Poľsku sa schádza nový parlament

Zdroj: SITA/AP Photo/Alik Keplicz

Novozvolení poľskí poslanci sa dnes stretnú prvýkrát na svojom rokovaní

V Poľsku sa dnes stretne na svojom ustanovujúcom zasadnutí nový parlament, ktorý vzišiel z nedávnych predčasných volieb. Očakáva sa, že doterajší premiér Jaroslaw Kaczyński, ktorého konzervatívnu stranu Právo a spravodlivosť (PiS) vo volebnom súboji porazila liberálna Občianska platforma (PO), podá demisiu svojho kabinetu. 

Novú vládu vytvoria pravdepodobne liberáli spoločne s ľudovcami. Obe strany sa už dohodli na základných obrysoch programu a na rozdelení ministerstiev. Kandidátom na premiéra je Donald Tusk z víťaznej PO, ktorý čaká, až ho prezident Lech Kaczyński, dvojča doterajšieho premiéra, formálne poverí  vytvorením vlády.  

Novým vicepremiérom a ministrom hospodárstva sa zrejme stane predseda Poľskej ľudovej strany (PSL), reprezentujúcej roľníkov, Waldemar Pawlak.    Podľa ústavy prezident poverí vytvorením vlády premiéra, ktorého tradične navrhuje víťazná strana. Do dvoch týždňov od prvého zasadnutia dolnej komory parlamentu menuje hlava štátu premiéra spoločne s ďalšími členmi vlády.   

Občianska platforma má v novom zákonodárnom zbore 209 kresiel a ľudovci 31. Ich koalícia tak bude mať v šesťdesiatštyričlennom Sejme pohodlnú väčšinu. Právo a spravodlivosť, ktorá po dvoch rokoch vládnutia pôjde do opozície, bude mať 166 poslancov. Poslednou stranou, ktorá sa dostala do dolnej komory parlamentu, je koalícia Ľavica a demokrati, ktorá bude mať 53 mandátov. Zvyšné jedno miesto rezervovali pre zástupcu nemeckej menšiny.

Zdielať na

Najčítanejšie správy