Jasno
17°
Bratislava
Sergej
22.10.2024
Cenzúra blokuje prácu žurnalistov. Svoje články pašujú do zahraničia cez hudbu
Zdielať na

Cenzúra blokuje prácu žurnalistov. Svoje články pašujú do zahraničia cez hudbu

Archívna reportáž

BERLÍN / Práca žurnalistu sa odjakživa spája s množstvom nebezpečných situácií, ktoré sú viditeľné aj na momentálnej situácii na Slovensku. Podľa údajov, ktoré priniesla Komisia pre ochranu novinárov, rok 2017 sa historicky preslávil v zlom smere.

V roku 2017 bolo uväznených pre svoju prácu až 262 žurnalistov pre svoju prácu, z toho až 73 v Turecku. Ďalších 58 je nezvestných a až 8 bolo zavraždených. 

Rastúca cenzúra v mnohých krajinách situácii nepomáha a novinári z nemeckej organizácie Reportéri bez hraníc zvolili zaujímavý prístup, ako s obmedzovaním slobody slova bojovať. V krajinách, ktoré sa už mnohé roky radia na najnižšie priečky v rebríčku hodnotiacom slobodu tlače, vybrali žurnalistov, ktorí napísali dva kritické články. Vybraní žurnalisti pochádzali konkréte z Číny, Thajska, Vietnamu, Uzbekistanu a Egypta. Miestni umelci texty anonymne zhudobnili a Reportéri bez hraníc vytvorili zo skladieb Necenzurovaný Playlist a nahrali ho na rôzne serveri ako Spotify a Apple Music, kde je playlist možné zadarmo stiahnuť. 

Vlády zemí, z ktorých žurnalisti pochádzajú, nemôžu zasahovať do súkromných zahraničných serverov, jedine, že by úplne službu v danej krajine zrušili. Piesne na playliste sa zaoberajú každodennými problémami, ktoré žurnalisti vo svojej zemi zažívajú. Egyptská novinárka,  Basma Abdelaziz ako zmieňuje respekt.cz, vo svojej piesni píše: "Tu spia, so svojou mocou a pýchou a budovami zo zlata a ovládajú tých chudobných vonku." 

Kampaň sa šíri aj po sociálnych sieťach pod heslom #truthfindsaway (pravda si nájde cestu).

Súvisiace články

Najčítanejšie správy