Jasno
14°
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
Juhovýchodné štáty USA sa bijú o vodu
Zdielať na
Zahraničie

Juhovýchodné štáty USA sa bijú o vodu

Zdroj: R26B

Niektorí odborníci upozorňujú, že nedostatok vody súvisí i s prevratným rozvojom miest

Dlhodobé sucho na juhovýchode Spojených štátov hrozí nedostatkom vody v mnohých mestách, vrátane polmiliónovej metropoly štátu Georgia Atlanty. Hladina ich hlavného zdroja vody, priehradnej nádrže Lake Lanier na rieke Chattahoochee, klesla 2,4 metrov pod normál.

Pokiaľ sa zásadne nezmení počasie, očakáva sa, že do konca novembra sa dostane na vôbec najnižšiu úroveň od roku 1956, keď priehradu dostavali.

V oblasti už dávnejšie zakázali používať vodu na polievanie trávnika. Teraz sa úrady obávajú, že budú musieť prikročiť i k obmedzeniu spotreby v domácnostiach. Odhady naznačujú, že vážne problémy by mohli nastať v priebehu troch až deviatich mesiacov.

O vodu z Lake Lanier sa delia tri štáty - vedľa Georgie, na území ktorej
priehrada leží, i susedné štáty Alabama a Florida. Po rokoch sa spolu dohadujú na právach na spotrebu.

Hroziaci vážny problém prinútil vládu prezidenta Georga Busha, aby sprostredkovala dohodu medzi troma štátmi používajúcimi vodu z Georgie a federálnou agentúrou spravujúcou všetky americké vodné nádrže. Pokiaľ ju schváli odbor federálneho ministerstva vnútra pre ochranu životného prostredia, mala by začať platiť v nasledujúcich dvoch týždňov.

Na jej základe sa bude z Lake Lanier a ďalších nádrží v okolí Atlanty vypúšťať o 16 percent menej vody do Alabamy a na Floridu. Pokles hladín umelých jazier spôsobil nedostatok dažďa a pre túto časť Ameriky pokojné hurikánové obdobie.

Niektorí odborníci upozorňujú, že nedostatok vody súvisí i s prevratným rozvojom miest v tejto časti USA. Okrem rastu populácie a zmeny charakteru krajiny stoja podľa nich za stále stúpajúcou spotrebou vody i tisíce hektárov trávnikov okolo nových rodinných domčekov, na zalievaní ktorých majitelia spotrebujú milióny hektolitrov vody.

Zdielať na

Najčítanejšie správy