Jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Ženy bojujú za právo chodiť na plavárňach "hore bez"
Zdielať na
Zahraničie

Ženy bojujú za právo chodiť na plavárňach "hore bez"

Zdroj: Melissa Robelo/ilustračné

"Je dôležité, aby mali ženy rovnaké práva ako muži. Keď sa nám hovorí, že chodiť s nahými prsiami znamená riziko vyvolávať pozornosť, my odpovedáme, že muži musia byť schopní nás nenapádať len preto, že sme topless," prehlásila jedna z aktivistiek.

Švédske ženy zahájili kampaň za práva byť vo verejných bazénoch a na plavárňach "hore bez", teda bez horného dielu plaviek. Pod heslom Práve prsia sa snažia v spoločnosti vyvolať debatu o tom, že práva žien nie sú v tejto oblasti rovnaké ako práva mužov.

"Založili sme svoje hnutie pred dvoma mesiacmi v južnom Švédsku. Našim cieľom je vyvolať diskusiu o nepísaných kultúrnych a sociálnych pravidlách, ktoré sexualizujú a diskriminujú telo ženy," povedala agentúre AFP organizátorka hnutia, 21-ročná študentka Astrid Hellrothová z Malmö.

Ciele hnutia aktívne presadzuje už asi 15 členiek tým, že navštevuje bazény bez horného dielu plaviek. K hnutiu už sa prihlásilo asi 50 žien a mnoho ďalších mu vyhlásilo podporu.

"Je dôležité, aby ženy mali rovnaké práva ako muži. Keď sa nám hovorí, že chodiť s nahými prsiami znamená riziko vyvolávať pozornosť, my odpovedáme, že muži musia byť schopní nás nenapádať len preto, že sme topless," prehlásila ďalšia aktivistka, 22-ročná Ragnhild Karlssonová.

Kampani poskytol priestor časopis Ottar, vydávaný švédskym združením pre sexuálnu výchovu. Iniciátorom hnutia bol septembrový incident v Uppsale, univerzitnom meste 50 kilometrov severne od Stockholmu, kde dve mladé ženy pred príchodom do bazénu zámerne nechali horný diel svojich plaviek v šatni.

Plavčík ich vyzval, aby si podprsenku obliekli, a keď to odmietli, boli vykázané z bazéna. "Pravidlá plavárne stanovujú, že muži musia mať plavky v podobe slipov a ženy v podobe bikín alebo jednodielnych plaviek," uviedla hovorkyňa bazéna v Uppsale Inger Grottebladová. "Dôvodom je bezpečnosť, hygienické dôvody a prevládajúce obyčaje," dodala.

Ďalšie podobné akcie sa uskutočnili v polovici októbra v Malmö a pred dvoma týždňami v Lunde, obe však boli neúspešné. Aktivistky však chcú vo svojom boji pokračovať.

Zdielať na

Najčítanejšie správy