Jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
V Pakistane pokračujú vzbury
Zdielať na
Zahraničie

V Pakistane pokračujú vzbury

Polícia použila slzný plyn na vzbúrených stúpencov opozičnej líderky Bhutto. <b>VIDEO: Zákrok polície</b>

Dnes opäť vyšli do ulíc mesta Karáči stúpenci opozičnej líderky Benazir Bhuttovej. Polícia musela použiť slzný plyn na dav ľudí, ktorí začali na ňu hádzať kamene a rôzne predmety. V Lahore totiž bolo zatknutých jednak niekoľko jej stúpencov pred jej domom, jednak samotná Bhuttová vo vlastnom dome na jeden týždeň.

Reuters

Opozičná líderka Bhuttová sa totiž rozhodla, že bude viesť dlhú kolónu áut asi 270 kilometrov od Lahore až do hlavného mesta Pakistanu Islamabad. Kolóna takto mala prezentovať požiadavku, aby pakistanský prezident Pervez Mušaraf zanechal funkciu šéfa armády, skončil vyhlásenie výnimočného stavu, zosúladil stav krajiny s ústavou a oslobodil zadržaných aktivistov. Bhuttová tiež vyzvala ďalšie strany, aby sa ku kolóne pridali a sľúbili, že ju neopustia ani, keď sa bude polícia pokúšať ju zablokovať.

Reuters

Polícia argumentovala, že zadržanie Bhutto je v jej vlastnom záujme. Nechcú totiž, aby sa opakovala udalosť z minulého mesiaca, kedy na zhromaždení vítajúcom jej návrat z osemročného exilu zabil samovražedný atentátnik 139 ľudí. Už minulý týždeň ju kvôli tomu zadržali - aby sa Bhuttová nezúčastnila na demonštrácii v neďalekom meste Rawalpindi. Zabránili jej opustiť mesto.

Zdielať na

Najčítanejšie správy