Jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Hitlerov glóbus bol vydražený
Zdielať na
Zahraničie

Hitlerov glóbus bol vydražený

Zdroj: záber z filmu

Za Hitlerov glóbus zaplatil podnikateľ 100-tisíc dolárov

Glóbus, ktorý kedysi patril nacistickému vodcovi Adolfovi Hitlerovi, bol v utorok predaný na aukcii za 100.000 dolárov, čo je päťkrát viac než bola očakávaná suma.

Glóbus našiel v máji 1945 americký vojak John Barsamian v ruinách horskej rezidencie Berghof, ktorú obýval Adolf Hitler. Celú dobu ho mal doma a chválil sa len svojim známym a priateľom.

Teraz sa ho po viac než šesťdesiatich rokoch rozhodol dnes už 91-ročný muž predať. Jeho syn povedal, že sa o neho chcel podeliť, pokiaľ je nažive, aby mohol osobne rozprávať príbeh, ako našiel na vybombardovanom mieste na stole neporušený glóbus.

Barsamian bol so svojím synom prítomný na aukcii v San Franciscu a videli, keď podnikateľ Bob Pritikin prihodil najväčšiu ponuku. Experti pritom čakali, že by dražba mohla vyniesť 15.000 až 20.000 dolárov.

Majiteľ aukčnej siene už predtým uistil, že o autenticite Hitlerovho glóbusu, ktorý sa našiel v Berghofe niet žiadnych pochýb.

Hitlerova prázdninová rezidencia Berghof stála v bavorských Alpách nad mestom Berchtesgaden a niekedy sa toto miesto prezývalo aj "orlie hniezdo". Koncom vojny Američania areál bombardovali a po skončení bojov ho prevzali ako zotavovňu pre svojich vojakov.

V roku 1996 ho vrátili nemeckému štátu, ktorý sa premenou v múzeum snaží zabrániť, aby sa komplex stal putovným miestom neonacistov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy