Jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Z Everestu si už môžete zavolať domov
Zdielať na
Zahraničie

Z Everestu si už môžete zavolať domov

Zdroj: luthor522

Číňania postavili na tibetskej strane Mount Everestu vysielač vo výške 6500 m n. m.

Najvyššia hora sveta Mount Everest sa už nebude pýšiť len pokrytím celoročnou snehovou vrstvou, ale aj signálom pre mobilné telefóny.

Čínske médiá v stredu informovali o úspešnej skúške poslednej stanice, ktorá rozšíri pokrytie prakticky až na samotný vrchol. Horolezci tak budú môcť telefonovať alebo posielať textové správy počas celého výstupu. Vysielač je umiestnený v nadmorskej výške 6500 m a jeho inštalovanie je súčasťou príprav na zabezpečenie cesty štafety s pochodňou pre olympijské hry 2008.

Oheň z Olympie by mal podľa plánu organizátorov OH zažiariť aj na streche sveta vysokej 8848 m. Bezprostredne po testovaní bolo vybavenie stanice opäť demontované, aby ho neznehodnotila extrémna tibetská zima. Svoju funkciu začne plniť opäť v máji s dostatočným predstihom pred plánovaným výstupom štafety.

Inštalácia najvyššie položenej stanice na svete si podľa prevádzkovateľskej spoločnosti China Mobile vyžiadala mimoriadne úsilie, pretože vo výške 6500 m je vzduch o 38 percent redší ako na úrovni mora.

Zdielať na

Najčítanejšie správy