Jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Ukradli jeden z najdrahších automobilov sveta
Zdielať na
Zahraničie

Ukradli jeden z najdrahších automobilov sveta

Zdroj: Stephen Hanafin/ilustračné

Automobilov Maybach jazdí pritom v ruskej metropole asi len osem. Preto bude veľmi ťažké pre zlodejov vozidlo vôbec v celom Rusku používať.

Začiatkom tohto týždňa bola v Moskve prvýkrát v histórii ukradnutá luxusná limuzína Maybach 57. Informovali o tom dnes ruské denníky. Je to ďalší z rady krádeží drahých a exkluzívnych automobilov. Moskovskí policajti už dokonca začali hovoriť o skutočnom love na superdrahé autá. V poslednej dobe boli ukradnuté napríklad Rolls-Royce Phantom, osem vozov Bentley a päť desiatok džípov Porsche Cayenne.

Automobil Maybach, ktorých v ruskej metropole podľa údajov predajcu jazdí len osem, kúpil nedávno za 350.000 eur (asi 11,7 milióna korún) ruský producent Viktor Markov. Prišiel oň pred jednou z moskovských reštaurácií, keď neznámi muži prepadli jeho osobného šoféra a "predmetom vyzerajúcim ako pištoľ" ho prinútili sadnúť na zadné sedadlo. Omráčeného šoféra z auta vyhodili až na okraji Moskvy.

Policajti automobil zatiaľ nenašli, nepomohol ani bezpečnostný satelitný systém, ktorým sú všetky podobné limuzíny vybavené. Podľa detektívov bude vozidlo zrejme nejakým spôsobom prepravené do niektorej z iných krajín bývalého Sovietskeho zväzu, kde bude po úpravách predaný kupcovi, ktorý o pôvode auta nebude mať ani poňatia. V Moskve aj v celom Rusku bude voz v podstate nemožné používať, i keď sa zlodejom podarí vymeniť poznávaciu značku.

Detektívi podľa novín Komsomolskaja však zatiaľ stále pracujú aj s verziou, že celá kauza je poisťovacím podvodom.

"Na Maybach 57 je štvorročná záruka, ale takéto autá sú veľmi náročné na údržbu," popísal pravdepodobné ťažkosti zlodejov manažér ruského predajcu Alexej Starikov. Podľa neho je k obsluhe potrebný dobre vyškolený personál a špeciálne nástroje.

Nie je to prvá krádež luxusného voza v Moskve. Napríklad v lete prišiel ľahkomyseľný majiteľ o svoj Rolls-Royce Phantom, keď prišiel na platené parkovisko a vystúpil pred závorou, aby zaplatil pri okienku. Nechal však bežať motor a nezamkol dvere. Po chvíľke už mohol len sledovať, ako jeho auto mizne s novým vodičom vo večernom šere.

Zdielať na

Najčítanejšie správy