Jasno
22°
Bratislava
Matúš
21.9.2024
Vo Francúzsku štrajkujú železnice, MHD, energetika i študenti
Zdielať na
Zahraničie

Vo Francúzsku štrajkujú železnice, MHD, energetika i študenti

Ide o najväčší prejav sociálneho nepokoja za šesť mesiacov vlády prezidenta Nicolasa Sarkozyho.

Francúzsko dnes zažíva ďalší čierny deň - pokračuje štrajk železničiarov a začal sa štrajk aj parížskej mestskej dopravy a energetikov. Súčasne sa zostruje aj konflikt na univerzitách, z ktorých už štvrtinu blokujú ľavicoví študenti.

Ide o najväčší prejav sociálneho nepokoja za šesť mesiacov vlády prezidenta Nicolasa Sarkozyho.

Dopraváci a energetici štrajkujú proti Sarkozyho plánu dôchodcovskej reformy, radikálna časť študentov proti už schválenému novému zákonu o vysokých školách. Výrazná väčšina verejnosti stojí v oboch prípadoch za Sarkozym a jeho vládou v čele s premiérom Françoisom Fillonom.

REUTERS



Dopravu na železniciach obmedzili asi na pätinu, bez obmedzenia jazdia len medzinárodné spoje. V Paríži jazdí metro len na 20 percent a prímestské vlaky skoro vôbec. V parížskej oblasti boli ráno na diaľniciach zápchy na 350 kilometrov.

Energetici niekedy obmedzia prúd. Štrajk je zameraný proti plánovanému zrušeniu takzvaných zvláštnych penzijných systémov, ktoré si kedysi vybojovali niektoré kategórie zamestnancov. Tí zatiaľ môžu dostať plný dôchodok už po odpracovaní 37,5 roku, zatiaľčo inak je to 40 rokov.

Asi 70 percent Francúzov Sarkozyho plán podporuje, štrajk považuje za neoprávnený a praje si, aby vláda neustúpila. Sarkozy v utorok zopakoval, že od zásady reformy neustúpi, ale vláda prejavila ochotu rokovať o niektorých bodoch.

Radikálni študenti protestujú proti zákonu, ktorý dal univerzitám väčšiu autonómiu a okrem iného aj priestor k hľadaniu súkromných zdrojov investícií. V utorok sa strhli prvé potýčky medzi štrajkujúcimi aj odporcami blokád.

Zdielať na

Najčítanejšie správy