Jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Priehrada Tri rokliny ohrozuje obyvateľstvo
Zdielať na
Zahraničie

Priehrada Tri rokliny ohrozuje obyvateľstvo

Vypĺňa sa stúpajúcou vodou, ktorá spôsobuje eróziu pôdy. Lenže dedinčania tu majú postavené svoje domovy a teda ohrozené živobytie. <b>VIDEO: Priehrada Tri rokliny</b>

Priehrada Tri rokliny ohrozuje svojich obyvateľov. Dediny, ktoré sa tu nachádzajú, čelia zosuvom pôdy a znečistenej vode. Vláda zase presídľovaniu neochotných dedinčanov.

Priehrada sa nachádza na rieke Jang-c´-tjang. Je najväčšou svetovou vodnou nádržou, producentom elektriny a zároveň tiež bariérou vôd zo sezónnych záplav, ohrozujúcich nižšie položené oblasti a dediny na brehoch rieky.

Rieka Jang-c´-tjang, kedysi kolíska starovekej civilizácie, je teraz sužovaná veľkým znečisťovaním a zosuvmi pôdy, pričom sa očakáva ešte zhoršenie stavu. Práve priehrada Tri rokliny sa začala už minulý rok vypĺňať a okolo 1 milióna ľudí bolo nútených pre stúpajúcu vodu opustiť svoje domovy.

Reuters

Pozdĺž rieky v miestach priehrady sú už ďalší dedinčania upozorňovaní na zhoršujúci sa stav a nutnosť presídlenia. Pôda eroduje, hrozia ďalšie zosuvy.

Vláda už v júli vyzvala obyvateľov dedín premiestniť sa, kým voda nedosiahne  výšku 165 metrov (čo sa očakáva do budúceho septembra) v porovnaní s terajšou hladinou vody vo výške 156 metrov. Erózia je zapríčinená stúpaním vody a tohtoročné silné dažde počas leta tomu nepomohli - spôsobili niekoľko zosuvov blata a zeme.

Reuters

Ako kompenzáciu by každá osoba mala dostať 4.500 RMB (600 dolárov) a 180 RMB (24 dolárov) za každý meter štvorcový ich domovov. Dedinčania však tvrdia, že množstvo ponúknutých peňazí nestačí. Veria totiž, že skutočné vládou ponúknuté peniaze ostali vo vreckách miestnych úradníkov a štátnych činiteľov.

Ponúknuté kompenzácie v porovnaní s potrebnými financiami na živobytie, postavenie či prenajatie domu v mestách jednoducho nestačia. Obyvatelia teda ostávajú vo svojich terajších, eróziou ohrozených domovoch a nevedia, čo ďalej.

Zdielať na

Najčítanejšie správy