Jasno
22°
Bratislava
Matúš
21.9.2024
Kráľovná Alžbeta II. oslávi diamantovú svadbu
Zdielať na
Zahraničie

Kráľovná Alžbeta II. oslávi diamantovú svadbu

Zdroj: wikipedia.org

Aký bol recept na najdhlšie spoločne žijúci kráľovský pár? Dala ho obom matka kráľa Phillipa: "Trochu trpezlivosti navzájom v prvých rokoch vám prinesie trvalé šťastie v láske a celoživotné priateľstvo, ktoré ešte v starobe bude svieže."

Posteľovej scéne z filmu Kráľovná sa Briti v kinách úprimne smiali. Práve tak si totiž mocenské pomery v dynastii Windsorov predstavovali. Princ Philip si jedného večera ľahne ku kráľovnej Alžbete II. do postele - nehľadiac na to, že majú už niekoľko rokov oddelené spálne - a povie niečo ako "Odgúľaj sa trochu, buchta!".

Pocity Angličanov v tejto súvislosti najlepšie vyjadril kráľovnin dôverník barón von Carteris, podľa ktorého je princ Phillip "jediný muž na svete, ktorý sa ku kráľovne správa ako k človeku", napísala agentúra DPA.

K poľudšťovaniu manželstva Windsorovcov patria tiež uštipačné prezývky pre kráľovskú manželku ako cabbage (kapustná hlava) či sausage (párok). V pondelok oslávi britský kráľovský pár diamantovú svadbu oficiálnym obradom vo westminsterskej katedrále. Práve tam sa pred 60 rokmi dcéra kráľa Juraja VI. a princ Phillip, potomok gréckej kráľovskej rodiny dánsko-nemeckého pôvodu, 20. novembra 1947 vzali. 

Poddaní boli svojou mladou panovníčkou nadšení. Dávno pred neskorším kultom Diany to bola "Lilibet" s očami lane a osím pasom, kto bol zbožňovaný. Jej svadba sa tak stala, ako Churchill predpovedal, "slnečným lúčom na obtiažnej ceste povojnovej obnovy".

Prvá manželská kríza však na seba nedala dlho čakať. Po narodení prvého dieťaťa sa Alžbeta rozhodla, že jeho priezvisko nebude po manželovi - Mountbatten, ale Windsor, podľa zámku kráľovskej rodiny neďaleko Londýna. "Som jediný muž, ktorý nemôže dať svoje meno vlastným deťom," sťažoval sa Phillip. Radosť z prvého dieťaťa, následníka trónu princa Charlesa 14. novembra 1948, bola však veľká.

Krátko predtým zase Phillip podľahol svojmu sklonu k faux pas a na jednej párty povedal, ako ho žena "skoro nechce pustiť z postele". Vtedy sa však ešte bulvárne noviny neodvážili špekulovať o sexuálnom živote kráľovského páru.

Až omnoho neskôr kolovali zvesti, že po narodení princezny Anny sa dostalo manželstvo do krízy. Špekulovalo sa o tom, že sú si občas neverní. Najbulvárnejšie médiá dokonca ventilovali pochybnosti, či je Phillip vôbec otcom princov Andrewa a Edwarda, narodených v rokoch 1960 a 1964.

Podľa spisovateľa Brandretha sú obaja manželia navzájom odlišné bytosti. Riadlil sa však múdrou radou Phillipovej matky, kňažnej Alice Battenbergovej, ktorá im kedysi napísala: "Trochu trpezlivosti navzájom v prvých rokoch vám prinesie trvalé šťastie v láske a celoživotné priateľstvo, ktoré ešte v starobe bude svieže."

Zdielať na

Najčítanejšie správy