Jasno
22°
Bratislava
Matúš
21.9.2024
Na ďalších farmách v Anglicku utratia hydinu
Zdielať na
Zahraničie

Na ďalších farmách v Anglicku utratia hydinu

Zdroj: Linda N./ilustračné

Sú to farmy v blízkosti chovu, kde sa vyskytla vtáčia chrípka. Veterinári stále nezistili zdroj nákazy. Existujú stále obavy, že by vírus mohol zmutovať tak, že by sa šíril medzi ľuďmi a vyvolal by pandémiu.

Britské úrady nechajú utratiť hydinu na ďalších štyroch farmách vo východnom Anglicku v okolí chovu, kde sa vyskytla vtáčia chrípka spôsobená smrtiacim kmeňom H5N1. Je to preventívne opatrenie, ktoré má zabrániť prípadnému šíreniu choroby, povedal dnes šéf veterinárnej služby Fred Landeg.

Podľa neho na týchto štyroch farmách, kde je celkom 24.000 moriakov, nebola vtáčia chrípka zistená. Veterinárom sa však nepodarilo zatiaľ zistiť zdroj nákazy, zistenej na farme v Disse na pomedzí grófstva Norfolk a Soffolk asi 160 kilometrov severne od Londýna.

Veterinári začali na tejto farme zabíjať 5000 moriakov, 1000 kačiek a 500 husí chovaných na farme vo výbehu pod šírym nebom. Zvieratá sú usmrcované plynom a odvážané v utesnených kamiónoch.

Okolo farmy bola postavená bezpečnostná zóna s polomerom troch kilometrov. Úrady naviac sledujú situáciu v okruhu desiatich kilometrov okolo Dissu. V týchto oblastiach musí byť hydina izolovaná od divokých vtákov a je tu obmedzená doprava.

Všetkých päť fariem, kde sa hydina zabíja, patrí rovnakej spoločnosti Gressingham Foods. Zamestnanci z infikovanej farmy predtým údajne pracovali aj na ďalších farmách spoločnosti.

Už v utorok Landeg uviedol, že kmeň zistený v Disse je blízky vírusu, ktorý sa vyskytol v lete v Českej republike a Nemecku.

Kvôli výskytu chrípkového kmeňa H5N1 na farme v rovnakej časti Anglicka bolo vo februári zabitých 160.000 kusov hydiny. Keby sa teraz nákaza ďalej rozšírila, mohlo by to v Británii ovplyvniť výnosný predaj hydiny pred Vianocami.

Kmeň H5N1 od roku 2003 vo svete vedľa miliónov kusov hydiny usmrtil vyše 200 ľudí. Virus sa zatiaľ len ťažko prenáša na človeka. Vedci sa ale obávajú, že by mohol zmutovať tak, že by sa mohol ľahko šíriť medzi ľuďmi a vyvolať pandémiu.

Zdielať na

Najčítanejšie správy