Jasno
19°
Bratislava
Matúš
21.9.2024
Školáci protestovali v súvislosti s únosom 103 detí
Zdielať na
Zahraničie

Školáci protestovali v súvislosti s únosom 103 detí

Zdroj: AP Photo/Drahim Adji, Chad Presidency, HO

Chcú dosiahnuť, aby sa súd so šiestimi zadržovanými Francúzmi, ktorí sú obvinení z únosu 103 afrických detí, konal v Čade.

Viac než tisíc detí a mladých ľudí protestovalo dnes v čadskej metropole Ndjamena.

Požadovali, aby sa súd so šiestimi zadržovanými Francúzmi, ktorí sú obvinení z únosu 103 afrických detí, konal v Čade.

Protesty v tejto bývalej francúzskej kolónii sa niesli v ostro protifrancúzskom duchu. Demonštranti vykrikovali heslá ako „Preč so Sarkozym“ a „Čad je nezávislý od roku 1960“, uviedla agentúra AFP. Polícia ich rozháňala slzným plynom.

Rozhorčenie vyvolal nedávny prílet francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho, ktorý intervenoval za prepustenie cudzincov z humanitárnej organizácie Zoeina archa obvinených z únosu detí. Protestujúci to považujú za neprípustné miešanie sa do čadských záležitostí, napísala agentúra Reuters. Verejné prejavy nespokojnosti boli viditeľné už od zatknutia podozrivých z francúzskej humanitárnej organizácie 25. septembra.

Sarkozy dosiahol 4. novembra prepustenie troch francúzskych novinárov a štyroch španielskych letušiek. 10. novembra boli prepustení ďalší traja Španieli a deň nato 74-ročný belgický pilot. Počet zadržaných cudzincov sa tak znížil zo 17 na šesť.

Sudca poverený vyšetrovaním prípadu údajného únosu 103 afrických detí dnes zamietol žiadosť Francúzov o prepustenie na kauciu. Hrozí im päť až dvadsať rokov nútených prác.

Dnešný protest prišiel deň pred príletom írskeho ministra zahraničia Dermota Aherna do čadskej metropoly. Minister navštívi región kvôli plánovanému rozmiestneniu európskych jednotiek v rámci mierovej misie v Dárfúre. Vzhľadom k tomu, že zhruba polovicu budú tvoriť francúzski vojaci, môže napätie medzi Francúzskom a jej bývalou kolóniou Čadom skomplikovať začiatok misie.

Zoeina archa plánovala odviesť deti z vojnou zničenej oblasti sudánskeho Dárfuru a dať ich do pestúnskych rodín v Európe. Tvrdila, že sú siroty. Neskoršie vyšetrovanie však ukázalo, že všetci majú najmenej jedného rodiča. Miestne úrady v októbri odletu detí na poslednú chvíľu zabránili.

Zdielať na

Najčítanejšie správy