Jasno
19°
Bratislava
Matúš
21.9.2024
Neľudské zaobchádzanie s mentálne postihnutými
Zdielať na
Zahraničie

Neľudské zaobchádzanie s mentálne postihnutými

Zdroj: Pete Markham/ilustračné

Americká humanitárna organizácia Mental Disability Rights International kritizuje vo svojej štúdii Srbsko za neľudské zaobchádzanie s mentálne postihnutými.

Americká humanitárna organizácia Mental Disability Rights International (MDRI), ktorá bojuje za práva duševne chorých ľudí po celom svete, dnes ostro kritizovala stav psychiatrických kliník v Srbsku a údajné neľudské zaobchádzanie s mentálne postihnutými ľuďmi v špeciálnych zariadeniach.

V správe nazvanej Mučenie nie liečba (Torment not Treatment) podľa agentúry AP uvádza otrasné príklady hendikepovaných detí, ktoré sú od narodenia  priviazané k posteliam, alebo chovancov, ktorí za nečinného prihliadania  personálu mrzačia sami seba.

Srbskí predstavitelia obvinenie organizácie zo systematického týrania mentálne postihnutých odmietli. Pripustili viacmenej, že stav zariadení nie je ideálny. Podľa MDRI je v tejto oblasti podobne zlá situácia i v Rumunsku, Maďarsku, Mexiku, Peru, Rusku, Turecku, Uruguayi a v srbskej provincii Kosovo.

Za nevyhovujúci stav kliník v Srbsku podľa MDRI môže z veľkej časti nedostatok personálu a financií. Organizácia uznala, že za posledné roky sa v Srbsku v starostlivosti o osoby s týmto postihnutím vďaka darom zo zahraničia veľa zlepšilo. Aj napriek tomu je vraj treba v otázke dodržiavania ľudských práv zhruba 18 tisíc tamojších duševne hendikepovaných urobiť viac.

Pracovníci MDRI zaznamenali osudy chovancov, ktorí sú po celý život zviazaní a pripútaní k posteliam, aby sa nezranili. "Jedia, chodia na záchod a umierajú na týchto lôžkach," popísala ich životné podmienky Laurie Ahernová.

V jednej nemocnici videla dieťa, ktoré mohlo mať podľa nej sedem či osem rokov. "Sestra mi povedala, že má 21 a v zariadení je už 11 rokov," uviedla. Od ošetrovateľky sa dozvedela, že celých 11 rokov neopustilo posteľ.

Nevládna skupina odporučila srbským úradom niektoré z kliník zavrieť a ich pacientom umožniť prístup k vzdelaniu a zamestnaniu, zabezpečiť im riadne  ubytovanie a kontakt s priateľmi a rodinami.

Srbský minister práce a sociálnych vecí Rasim Ljajić označil vyhlásenia pracovníkov MDRI za zavádzajúce. "Názov správy Mučenie nie liečba naznačuje, že niekto chce zámerne týrať pacientov, a to rozhodne nie je pravda," ohradil sa.

Sám však pripustil, že potom, čo navštívil jedno takéto zariadenie, nemohol vraj  nasledujúce tri dni spať.

Jeho kolega, minister zdravotníctva Tomica Milosavljević, nevyhovujúce podmienky pripísal nedávnej histórii Srbska, ktoré v 90. rokoch zasiahlo niekoľko vojnových konfliktov. Počas nich podľa neho najviac trpeli práve tí najzraniteľnejší.

V správe sa ale nehovorí o pokroku, ktorý Srbsko urobilo v zlepšovaní podmienok na psychiatrických klinikách od roku 2000, vytkol podľa AP štúdii MDRI. "Nehovorím, že všetko je ideálne..., ale nemyslím si, že problémy v správe ilustrujú skutočný stav," dodal.

Zdielať na

Najčítanejšie správy