Jasno
17°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Cyklón Sidr si v Bangladéši vyžiadal už 3000 obetí
Zdielať na
Zahraničie

Cyklón Sidr si v Bangladéši vyžiadal už 3000 obetí

Najmenej 3000 mŕtvych už registruje vláda Bangladéši po prechode cyklónu Sidr, ktorý sa vo štvrtok prehnal cez južnú časť krajiny. <b>VIDEO: postihnutá oblasť, evakuovaní ľudia, Bangladéš dnes</b>

Najmenej 3000 mŕtvych už registruje vláda Bangladéši po prechode cyklónu Sidr, ktorý sa vo štvrtok prehnal cez južnú časť krajiny. Úrady sa obávajú, že počet obetí ešte narastie a nevylučujú, že dosiahne niekoľko tisíc. 

"Máme potvrdených 3000 mŕtvych a toto číslo sa neustále zvyšuje v súvislosti s tým, ako sa dostávame do nových oblastí zasiahnutých cyklónom," povedal riaditeľ vládneho krízového štábu.   

Záchranári očakávajú, že nájdu ešte tisíce mŕtvych, pokiaľ sa dostanú do postihnutých regiónov. Bilancia sa zhoršuje každú hodinu.   

Vyše 3,2 milionu ľudí kvôli cyklónu evakuovali. Tisíce domov bolo zničených. Úrady hovoria o najhoršej búrke posledných rokov. Ministerstvo vnútra oznámilo, že  niektoré oblasti štátu majú úplne prerušený kontakt s ostatnými oblasťami.

 

K pobrežiu sa nestihlo vrátiť viac ako sto rybárskych lodí, víchor s rýchlosťou 250 kilometrov za hodinu vyvrátil stromy i stĺpy elektrického vedenia. Podľa AP je väčšina krajiny bez prúdu.

Do dnešného rána sa vietor zmiernil na 250 kilometrov za hodinu. Podľa očakávania meteorológov cyklón postupne zasiahne i východ Indie a západ Barmy.

Údajne tisíc ľudí, rybárov sa nestihlo vrátiť domov a sú nezvestní. Zatopené až päťmetrovými vlnami boli nízkopoložené oblasti.

Letecká doprava bola obnovená v Dháce a Čitágáonu a činnost prístavov Čitágáon a Mongla, uvedla agentura Reuters.     

"Celá oblasť je bez prúdu," povedal pracovník strediska pre mimoriadne situácie v prístave Mongla.

Európska únia informovala, že na podporu Bangladéša vyčlenila 1,5 milionu eur. Svetový program pre výživu (WFP) oznámil, že do Bangladéša posiela 98 ton energetických sušienok, čo by malo vystačiť pre 400.000 ľudí na tri dni. "Najdôležitejšie sú potraviny, tablety na čistenie vody a lieky," povedala hovorkyňa WFP Christiane Berthiaumeová. 


    

Zdielať na

Najčítanejšie správy