Jasno
17°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Abbás vyzval k zvrhnutiu režimu Hamasu v pásmu Gazy
Zdielať na
Zahraničie

Abbás vyzval k zvrhnutiu režimu Hamasu v pásmu Gazy

Zdroj: SITA/AP Photo/Muhammed Muheisen

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás apeloval na zvrhnutie vlády Hamasu v pásme Gazy, ktorého sa hnutie zmocnilo po násilnom zásahu proti silám lojálnym Abbásovi.

Palestínske radikálne hnutie Hamas dnes oznámilo, že prepustilo údajne desiatky členov superiacej strany Fatah. Zatkli ich po pondelkovom spomienkovom zhromáždeni Fatahu k tretiemu výročiu smrti Jásira Arafata.

Hovorca Fatahu ale agentúre AFP potvrdil prepustenie len malého počtu členov tohto hnutia. Palestínsky prezident Mahmúd Abbás apeloval na zvrhnutie vlády Hamasu v pásme Gazy, ktorého sa toto radikálne islamistické hnutie zmocnilo v júli po násilnom zásahu proti silám lojálnym Abbásovi. K povstaniu proti Hamasu ale Abbás otvorene nevyzval, konštatovala agentúra AP.

Pondelňajšie pietne zhromaždenie v Gaze sa premenilo na najväčšiu verejnú akciu Fatahu od júna. Skončilo sa prestrelkou, pri ktorej zabili sedem ľudí. Asi  150 ďalších bolo zranených.

Bezpečnostné sily Hamasu v náväznosti na pondelňajšie masové zhromaždenie prevážne stúpencov Fatahu v Gaze údajne pozatýkali desiatky ľudí, vrátane organizátorov pietnej akcie. Podľa Fatahu zadržali 450 jeho členov alebo  stúpencov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy