Skoro jasno
14°
Bratislava
Matúš
21.9.2024
V Jerevane demonštrovalo skoro 9000 stúpencov opozície
Zdielať na
Zahraničie

V Jerevane demonštrovalo skoro 9000 stúpencov opozície

Zdroj: SITA/AP/Jens Dige/POLFOTO

Stúpenci arménskej opozície demonštrovali proti prezidentovi Robertovi Kočarjanovi, ktorému mandát vyprší na budúci rok

Skoro 9000 stúpencov arménskej opozície dnes demonštrovalo v Jerevane proti prezidentovi Robertovi Kočarjanovi, ktorému mandát vyprší na budúci rok. Demonštranti v centre metropoly niesli arménske vlajky a skandovali "Svoboda";, uviedla agentúra AFP.

"Musíme sa rozhodnúť, či chceme ďalej žiť pod (Kočarjanovým) režimom, alebo zahájiť novú etapu rozvoja našej vlasti," vyhlásil na demonštrácii vodca opozície Stepan Demirčjan.

Opozícia kritizuje Kočarjanov režim za údajnú korupciu, sociálne a hospodárske ťažkosti, ako i za neschopnosť urovnať konflikt s Baku o Náhorný Karabach, kde se tamojšia arménska väčšina odtrhla od Azerbajdžanu.

Napriek tomu parlamentné voľby tento rok v máji vyhrali proprezidentské strany na čele s Republikánskou stranou Arménska (HHK) premiéra Serža Sarkisjana. Opozícia označila hlasovanie za zmanipulované, i keď medzinárodní pozorovatelia z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) uviedli, že voľby boli až na drobné incidenty spravodlivé.

Kočarjan stojí na čele postsovietskej zakavkazskej republiky od roku 1998, v roku 2003 bol znovu zvolený za hlavu štátu na päť rokov. Nabližšie voľby sa budú konať na budúci rok vo februári.

Opozícia prevažne podporuje kandidatúru bývalého prezidenta Levona Ter-Petrosjana, ktorý stál na čele krajiny v rokoch 1991 až 1998.

Zdielať na

Najčítanejšie správy