Polojasno
14°
Bratislava
Matúš
21.9.2024
Španielsky premiér Zapatero nemá chrbtovú kosť
Zdielať na
Zahraničie

Španielsky premiér Zapatero nemá chrbtovú kosť

Zdroj: SITA/AP/Juventud Rebelde

Kubánsky líder Fidel Castro sa v piatok vyjadril k diplomatickej roztržke medzi Španielskom a Venezuelou.

Kubánsky líder Fidel Castro sa v piatok vyjadril k diplomatickej roztržke medzi Španielskom a Venezuelou. Španielsky premiér je podľa Castra, ktorý sa pridal na stranu venezuelského lídra Huga Cháveza, "bez chrbtovej kosti".

Castro reagoval na spor, ktorý vypukol na minulotýždňovom Iberoamerickom summite v čílskom Santiagu, medzi španielskym kráľom Juanom Carlosom a venezuelským prezidentom. Juan Carlos počas neho povedal Chávezovi, aby "zavrel ústa". Podľa Castra, ktorý kritizoval protivníkov svojho priateľa a spojenca Cháveza, boli slová španielskeho kráľa "drsné". V zverejnenom novinovom úvodníku označil súčasného španielskeho premiéra Josého Luisa Rodrígueza Zapatera za "nevhodného a bez chrbtovej kosti".

Chávez vyvolal konflikt tým, že bývalého španielskeho konzervatívneho premiéra Josého Maríu Aznara označil za "fašistu". Súčasný španielsky premiér José Luis Rodríguez Zapatero na invektívy odpovedal tým, že Cháveza vyzval, aby bol diplomatickejší a rešpektoval ostatných lídrov i napriek rozdielom v politickom presvedčení. Keď na druhý deň konania summitu Chávez urážku na Aznarovu adresu zopakoval, Juan Carlos mu povedal: "Prečo už nezmĺknete?"

Castro pochválil Cháveza za "veľmi dôstojnú" reakciu a povedal, že "v tej napätej atmosfére zažiarila jeho inteligencia a verbálne majstrovstvo". Chávez, ktorý informoval, že Caracas vzťahy so Španielskom prehodnotí, požiadal Juana Carlosa o ospravedlnenie.

Zdielať na

Najčítanejšie správy