Polojasno
14°
Bratislava
Matúš
21.9.2024
New York ožil latinskoamerickým umením
Zdielať na
Zahraničie

New York ožil latinskoamerickým umením

V New Yorku sa koná výstava a predaj umenia z Latinskej Ameriky. <b>VIDEO: výstava umenia</b>

V New Yorku si v týchto dňoch môžete nielen pozrieť, ale i kúpiť diela umelcov z Latinskej Ameriky.

Jedným z latinskoamerických umelcov, ktorý v New Yorku ponúka na predaj svoje diela je aj Emilio Chapela z Mexika. Dúfa, že sa mu vďaka výstave podarí svoje umenie zviditeľniť aj vo svete a že tu nájde potenciálnych kupcov. „Rád by som predal niekoľko svojich diel, aby sa stali súčasťou dôležitej kolekcie umenia v New Yorku," uviedol novinárom Chapela.

Prvý večer je venovaný brazílskemu konceptuálnemu umelcovi Waltérciovi Caldasovi. Kurátorka Raquel Arnaud, ktorá Caldasove diela predáva vo svojej galérii v Brazílii si myslí, že pojem „latinské umenie" nie je presné, pretože podľa nej sú latinskí umelci medzinárodnými umelcami.

Výstava sa však neobišla bez škandálov. Jedno z "najočakávanejších diel" muselo byť stiahnuté kvôli pojednávaniu na najvyššom súde. „Trovador“ od Rufina Tamaya dúfali organizátori predať za rekordnú sumu. Aukčná sieň Christies teraz dúfa, že sa im dielo podarí získať a predať v neskoršom termíne.

Kurátor aukčnej siete Christie's pre umenie z Latinskej Ameriky, Virgilio Garza, je presvedčený, že umenie z Latinskej Ameriky bude mať čoraz väčšiu hodnotu a ľudia budú mať oň čoraz väčší záujem. "Pred štyrmi či piatimi rokmi sa nám podarilo v priemere vydražiť diela za desať až päťnásť miliónov dolárov, tento rok by sme chceli, aby sa suma vyšplhala aspoň na 28, 9 miliónov dolárov."

Veľká aukcia diel latinskoamerických umelcov sa v Christie´s bude konať v pondelok a v utorok večer.

Zdielať na

Najčítanejšie správy