Jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
V Afganistane rozkvitá obchod s drogami
Zdielať na
Zahraničie

V Afganistane rozkvitá obchod s drogami

Podľa OSN je riešenie v nedohľadne. <b>VIDEO: ako sa v Afganistane vyrába ópium</b>

Spojené národy včera uverejnili záverečnú správu o produkcii ópia v Afganistane.

Správa uvádza, že situácia v krajine je vážna a že ju treba začať čím skôr riešiť.

Výkonný riaditeľ Úradu Spojených národov pre drogy a zločiny Antonio Maria Costa na bruselskej konferencie oboznámil médiá s plánmi riešení, ktoré navrhuje OSN.

Costa tiež uviedol, že podobné množstvo produkcie ópia by sme našli jedine v Číne v období cisárstva. Práve nelegálne drogy ukončili štyritisíc rokov trvajúce cisárstvo.

Costa tvrdí, že drogy v Afganistane financujú povstalcov a vojnových zločincov, ktorí sa snažia zosadiť afganskú vládu. „Nachádzame sa dnes v situácii, že aspoň rozumieme drogovej situácii v krajine a chápeme, že ide o problém súvisiaci s tamojšími rebelantmi.“

To, ako sa bude situácia riešiť, zatiaľ nevie nikto. Afganský veľvyslanec pri Spojených národoch, dr. Zahir Tanin uviedol, že vláda sa zatiaľ ani len nesnaží zničiť plantáže, pretože tie sa sústreďujú v oblastiach, ktoré sú ovládané Talibanom, kde sa každý deň bojuje.

„Je veľká súvislosť medzi drogami a terorizmom. Naša krajina zatiaľ neprijala žiadne opatrenia, ktorým by si mohla proti sebe naštvať pestovateľov drog. Znepriatelila by si tak až 3 milióny ľudí, ktorí sú súčasťou tohto priemyslu," uviedol Tanin.

OSN tvrdí, že situácia v krajine neumožňuje, aby mohli byť použité sebazničujúce metódy, ktoré sa osvedčili v Kolumbii.

Ďalšou alternatívou je likvidácia plantáži zo vzduchu. Táto metóda je však škodlivá pre životné prostredie. Vláda sa bojí aj tejto alternatívy, keďže by mohla prísť o hlasy a sympatie ľudí na juhu krajiny. 

OSN predpokladá, že v Afganistane sa vypestuje približne 193,000 hektárov ópia.

Ide o najväčšieho pestovateľa narkotík na svete, pričom polovicu tvorí práve ópium.

Drogy tak zaručujú krajine asi polovicu celkových príjmov. 

Zdielať na

Najčítanejšie správy