Jasno
17°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Výbuch v bani zabil najmenej 69 ľudí
Zdielať na
Zahraničie

Výbuch v bani zabil najmenej 69 ľudí

Na Ukrajine vybuchol v bani Zasjadko metán a vyžiadal si zatiaľ 69 obetí. V podzemí pracovalo takmer 500 baníkov. <b>VIDEO: Príbuzní baníkov čakajú na správy z miesta nešťastia, zábery z nemocnice</b>

Nedeľňajší výbuch metánu v uhoľnej bani na východe Ukrajiny si vyžiadal najmenej 69 mŕtvych a 31 ďalších baníkov je nezvestných. Najnovšie počty zverejnilo ukrajinské ministerstvo pre mimoriadne situácie.

Na povrch sa doposiaľ podarilo vyniesť 49 obetí. V nemocniciach je teraz 28 baníkov, z ktorých jeden aj po operácii zostáva vo vážnom stave.

Joj.sk

Ministerstvo predtým informovalo o 56 mŕtvych a 44 nezvestných.

V bani pracovalo celkom 457 baníkov, z toho 31 na mieste, kde došlo v hĺbke vyše 1000 metrov pod zemou k výbuchu. Explózia nastala krátko po tretej hodine rannej miestneho času (02:11 SEČ). Na povrch zatiaľ vyfárali tri stovky baníkov, evakuácia ostatných pokračuje.

Na mieste zasahuje podľa ministerstva pre mimoriadne situácie 65 tímov záchranárov a 21 zdravotníckych tímov. "Záchranné práce sú zložité, pretože pri nehode bol poškodený systém ventilácie v bani," uviedol Mykola Malejev, ktorý má v regióne na starosti bezpečnosť práce.

Baňa Zasjadko patri k najväčším na Ukrajine. Má skoro 10 000 zamestnancov, denne sa tu vyťaží až 10 000 ton uhlia. Obdobná explózia metánu si tu 24. mája 1999 vyžiadala životy štyridsiatich baníkov a osem ďalších podľahlo zraneniam v nemocnici. Ďalších 55 baníkov tu zahynulo následkom výbuchu plynu a požiaru, ktorý vypukol 19. augusta 2001.

Bane na Ukrajine sú považované za jedny z najnebezpečnejších na svete. Ťaží sa väčšinou v kilometrovej hĺbke v zložitých podmienkach a riziko zvyšuje zastaralosť vybavenia. Tretina zo 165 fungujúcich baní je staršia ako 100 rokov.

Za posledných dvadsať rokov bolo len osem šácht zmodernizovaných. Za prvý polrok tohto roka prišlo o život skoro 150 baníkov, ďalších 6000 utrpelo úraz. Podľa štatistík na každý milión ton vyťaženého uhlia pripadajú dva životy.

Zdielať na

Najčítanejšie správy