Skoro jasno
20°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Slzný plyn či vodné delo - zosilnená diskriminácia
Zdielať na

Slzný plyn či vodné delo - zosilnená diskriminácia

Bez týchto prostriedkov už nie je možné pre minoritné etnikum v Malajzii vyjadriť svoj názor a nevôľu voči prežívanej diskriminácii. Na protestujúcich doslova násilne zaútočili policajti. <b>VIDEO: Zákrok polície voči protestujúcim</b>

Malajzijská polícia použila voči účastníkom nedeľňajšieho protestu vodné delá a slzný plyn, aby potlačila, zablokovala a rozbila indické zhromaždenie. Prevažne indické etnikum totiž vyjadrovalo svoju nevôľu voči vládnej diskriminácii tejto minoritnej skupiny obyvateľstva.

REUTERS

Stalo sa tak už druhý raz počas tohto mesiaca, kedy sa oficiálne dalo povolenie na potlačenie demonštrácie, kritizujúcej vládu, pričom niekoľko tisíc ľudí obdržalo varovanie pred zúčastnením sa tohto plánovaného zhromaždenia v hlavnom meste Malajzie.

Okolo 4.000 mužov nesúcich malajzijské zástavy či nápisy sa zhromaždilo na preplnenej križovatke v centre Kuala Lumpur, kde sa proti nim postavila desiatka policajných vozidiel a policajných jednotiek. Výkriky typu "Žiadna demokracia v Malajzii, žiadne ľudské práva v Malajzii" zaplnili ulice, keď vodné delá striekali vodu do davu a zahnali protestujúcich až k blízkym budovám.

REUTERS/ilustračné

Právnik za Hindraft (bojujúcej za hindské práva) hovorí: "Prišiel čas zmeny. Môžete vidieť tisíce ľudí, s ktorými slzný plyn nerobí nič, pretože sa ničoho neobávajú."

Indické etnikum, ktoré tvorí asi 7 percent populácie, prežíva diskrimináciu v zamestnaní aj v obchodných príležitostiach, kde sa dáva prednosť majoritnému malajzijskému etniku.

Najčítanejšie správy