Jasno
11°
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
V Sýrii objavili hrobku starú vyše 3000 rokov
Zdielať na
Zahraničie

V Sýrii objavili hrobku starú vyše 3000 rokov

Zdroj: ČTK/AP

Hrob obsahoval niekoľko ľudských kostí, ale aj pohrebnú výbavu, v ktorej bolo 120 nádob a taktiež artefakty vyrobené z kostí a drahých kameňov.

Sýrski archeológovia objavili len pár desiatok kilometrov od sýrskej metropoly Damašku hrobku s ľudskými ostatkami, ktorá pochádza z 13. storočia pred naším letopočtom.

Hrob obsahoval niekoľko ľudských kostí, ale aj pohrebnú výbavu, oznámila to dnes agentúra EFE. Medzi predmetmi bolo vyše 120 nádob a taktiež artefakty vyrobené z kostí a drahých kameňov, upresnila sýrska správa múzeí.

Všetky predmety vyrobili v štýle, ktorý sa zrejme inšpiroval kultúrou semitského kmeňa Amoritov, ktorí oblasť Blízkeho východu ovládali v období medzi rokmi  2200 až 500 pr.n.l.

Hrob a jeho obsah napovedajú, že ich tvorcovia patrili k starovekej civilizácií, ktorá sa rozkládala na území dnešnej Sýrie, Palestíny, Libanonu a Jordánska a ktorá pretrvala až do začiatku islamu v 7. storočí.

Podľa archeológov sú nájdené predmety podobné tým, ktoré vykopali už skôr v iných oblastiach Sýrie, v palestínskych lokalitách Jericho a Madžú a v libanonských Sajdá a Tal Arafa.

Zdielať na

Najčítanejšie správy