Jasno
11°
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
Čína kritizovaná za sťahovanie chudobných Pekinčanov
Zdielať na
Zahraničie

Čína kritizovaná za sťahovanie chudobných Pekinčanov

Zdroj: Ernie

COHRE tvrdí, že do začiatku OH 2008 nútene zmení adresu 1,5 milióna Číňanov

Sprievodným javom čínskych príprav na olympíjske hry 2008 je každý mesiac 13 000 vysťahovaných obyvateľov. S týmto údajom upozornilo na ďalší z problematických aspektov podujatia Centrum pre právo na bývanie a pre vysťahovanie (COHRE) so sídlom v Ženeve.

Jeho pozorovatelia počas tohtoročnej návštevy čínskej metropoly dospeli k odhadu, že do začiatku olympíjskych hier 8. augusta 2008 príde o svoje pôvodné domovy 1,5 milióna ľudí. Peking sa voči týmto výčitkám bráni tvrdením, že údaje sú zveličené a vysídlení obyvatelia vyjadrili spokojnosť s kompenzáciou.

"Napriek odvážnym protestom v samotnej Číne a prejavom nevôle viacerých medzinárodných organizácií na ochranu ľudských práv pekinské úrady a organizačný výbor olympíjskych hier pokračuje v sťahovaní," konštatoval zástupca riaditeľa COHRE Jean du Plessis.

Upozornil aj, že súčasťou tohto procesu je "často úplné búranie domov, v ktorých bývajú chudobní ľudia. Tí sú potom nútení usadiť sa ďaleko od svojej rodiny a miesta, kde pracujú, čo si od nich vyžaduje zvýšené náklady na dopravu. Ich chudoba sa tak nerieši, ale prehlbuje."

Správa COHRE varuje pred podobným scenárom aj vo vzťahu k ZOH 2014, hoci prístup Medzinárodného olympijského výboru (MOV) voči ruskému Soči je predsa len aktívnejší.

Zdielať na

Najčítanejšie správy