Jasno
11°
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
Na Bali dorazil solárny taxík
Zdielať na
Zahraničie

Na Bali dorazil solárny taxík

Zdroj: solartaxi.com

"Chcem ľudí upozorniť na to, že sme svedkami globálneho otepľovania, ale že existujú aj riešenia," vyhlásil jeho majiteľ.

Taxík Louise Palmera stojí rovnako ako dve ferrari a jazdí maximálne deväťdesiatkou. Mohol by sa ale zapísať do histórie ako prvý solárny automobil, ktorý urobí cestu okolo sveta.

Zatiaľ toto ekologické auto dorazilo na indonézsky ostrov Bali, aby tu pri  príležitosti prebiehajúcej konferencie OSN o zmenách klímy prispelo k boji za lepší životnému prostrediu našej planéty.

"Toto je poprvýkrát histórii, čo sa na cestu okolo sveta vydalo auto, ktoré  nepotrebuje ani kvapku benzínu," povedal agentúre Reuters Palmer. "Toto auto jazdí výhradne na solárnu energiu," dodal o svojom modro-bielom trojkolesovom aute, ktorý ťahá príves so šiestimi metrami štvorcovými  solárnych panelov.

Švajčiarsky učiteľ Palmer sa vydal na cestu v júli z Lucernu a od tej doby na svojej púti 17 krajinami prešiel 14 400 kilometrov. To je zhruba tretina celkovej trasy, na ktorej ho ešte čaká Austrália, časť Latinskej Ameriky, Spojené štáty a severné Afrika.

Palmer predpokladá, že na ceste strávi zhruba rok. Vzdialenosť, ktorú po zemi prejde, je podľa agentúry Reuters väčšia než diaľka rovníku. Na niektorých úsekoch trasy - napríklad medzi Indiou a Indonéziou - samozrejme Palmer sa spolieha na naftou poháňané lode. A má so sebou tiež benzínové auto, ktoré mu poskytuje podporu, napríklad zabezpečuje opravy.

Tridsaťpäťročný Palmer má na streche svojho auta značku taxi, čím naznačuje ochotu kohokoľvek zadarmo vo svojom pomalom dvojsedadlovom vozidle zviesť.

"V Maďarsku som zobral opitého stopára, v Jordánsku sa so mnou zviezol princ Hasan," zaspomínal si Palmer. Jedným z Palmerových úloh na Bali bude zabezpečiť dopravu pre výkonného riaditeľa Programu OSN pre životné prostredie (UNEP) Achima Steinera z letiska.

"Chcem ľudí upozorniť na to, že sme svedkami globálneho otepľovania, ale že existujú aj riešenia," vyhlásil Palmer, ktorého automobil je jedným z nových spôsobov obmedzení spotreby fosílnych palív.

Zdielať na

Najčítanejšie správy