Oblačno
15°
Bratislava
Alojza
23.10.2024
Žena si omylom zabehla z Kanady do USA. V záchytnom centre strávila dva týždne
Zdielať na

Žena si omylom zabehla z Kanady do USA. V záchytnom centre strávila dva týždne

Archívna reportáž

SEATTLE / Pre devätnásťročnú Francúzku sa večerný beh pozdĺž pobrežia Kanady skončil nešťastne. Neúmyselne prekročila hranicu so Spojenými štátmi, kde ju zadržala americká pohraničná stráž.

Mladá žena Cedella Romanová bola na návšteve u svojej matky v Britskej Kolumbii. Vo večerných hodinách sa rozhodla, ísť si zabehať na pláž, ktorá vedie k hraniciam s USA. Pre príliv zmenila svoju trasu a vybrala sa na poľnú cestu, kde ju zastavila americká pohraničná stráž. Pre zmenu trasy si vôbec neuvedomila, že sa ocitla v meste Blaine v Štáte Washington. "Strážnici mi začali hovoriť, že som prekročila hranicu a ja som odpovedala, že to bolo neúmyselne," uviedla Cedella. "Nenapadlo mi, že by ma mohli poslať do väzenia," dodala. 

Strážnici mladú ženu odviezli do súkromne spravovaného záchytného centra 200 kilometrov vzdialeného od miesta prekročenia hranice. Jedným z problémov totiž bolo, že Cedella, hoci v bežeckom oblečení, nemala pri sebe žiadne doklady. "Povedali mi, aby som si dala dole osobné veci a šperky a všetko prehľadali," opísala udalosti bežkyňa. "Potom mi došlo, že je to veľmi vážne a začala som plakať. Keď som videla, ako boli uväznení ľudia z Afriky, ktorí sa pokúšali prekročiť hranicu, uvedomila som si svoju situáciu," dodala. 

Matka Romanovej pricestovala za ňou s dokladmi a aj pracovným povolením. Americké úrady ju ale odmietli okamžite prepustiť, najprv potrebovali potvrdenie od kanadského imigračného úradu, že sa smie vrátiť. Celý tento proces trval až 15 dní, ktoré strávila Cedella v cele. 

Aj juhoamerické krajiny sprísnili sledovanie ilegálnych imigrantov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy