Polojasno
15°
Bratislava
Kristián
19.10.2024
Komisia začala s Poľskom konanie pre zákon o najvyššom súde
Zdielať na

Komisia začala s Poľskom konanie pre zákon o najvyššom súde

Zdroj: wikipedia.sk

VARŠAVA / Európska komisia dnes začala konanie s Varšavou pre zákon o najvyššom súde, ktoré môže skončiť pred európskym súdom. Pravidlá, ktoré môžu už v utorok spôsobiť odchod 27 zo 72 sudcov, podľa názoru komisie podkopávajú nezávislosť súdnictva a Poľsko tak porušuje únijné zmluvy.

Varšava má mesiac na reakciu, uviedla komisia. Jej pondelkový krok pritom neblokuje začiatok účinnosti poľskej novely zákona o najvyššom súde, ktorá znižuje pre jeho sudcov vek odchodu do dôchodku zo 70 na 65 rokov a ktorá začne platiť 3. júla.

Sudcovia budú mať možnosť požiadať hlavu štátu o predĺženie svojho funkčného obdobia. Zákon nestanovuje žiadne kritériá ani možnosť súdneho preskúmania rozhodnutia prezidenta, ktorý môže mandát predĺžiť o tri roky s možnosťou jednej ďalšej obnovy.


Podľa názoru komisie tak poľská strana neplní svoje povinnosti, ktoré vyplývajú z únijných zmlúv a ktoré sa týkajú princípu nezávislosti súdnictva a princípu neodvolateľnosti sudcov.

Novele zákona o poľskom najvyššom súde sa venuje dialóg o ohrození právneho štátu, ktorý už mesiace vedie Európska komisia s poľskou vládou stranou Právo a spravodlivosť. Reakcia poľskej strany na výhrady však nebola uspokojujúca, uviedla EK s tým, že Poľskom navrhnuté riešenie vo forme konzultácií s národnou sudcovskú radou nie je dostatočné.

Dnešný list so žiadosťou o informácie, na ktorý má Varšava odpovedať do mesiaca, je prvým stupňom konaní o nesplnení povinnosti, ktoré štátu plynú z práva Únie. Vec môže skončiť až pred únijným súdom, ktorý môže rozhodnúť o finančnom postihu. V naprostej väčšine prípadov ale tieto konania skončia skôr než sa k európskemu súdu dostanú.

Maďarsko Poľsko podporí

Európska komisia vlani na konci decembra po mesiacoch neúspešného politického dialógu s Poľskom o rôznych aspektoch reformy súdnictva odovzdala vec členským krajinám. Poľsko už na Rade pre všeobecné záležitosti minulý utorok absolvovalo vypočutie, kedy jeho minister odpovedal na otázky svojich kolegov z ďalších štátov únie. Komisia dnes pripomenula, že pri tomto vypočutí nedalo Poľsko najavo, že by jej obavy zamýšľalo nejako uspokojivo riešiť.

V určitej chvíli budú musieť krajiny jednomyseľne rozhodnúť, či je v Poľsku právny štát systematicky ohrozený - a Maďarsko už oznámilo, že Varšavu podporí. Komisia tak posunula ďalej dosiaľ nikdy nepoužitý postup podľa siedmeho článku únijných zmlúv, na ktorého konci môže byť teoreticky Poľsko zbavené hlasovacích práv v Rade EÚ. Dnes začaté konanie o nesplnení povinnosti s týmto postupom nesúvisí, odohráva sa paralelne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy