Oblačno
12°
Bratislava
Kvetoslava
24.10.2024
Obrovský výsmech Donaldovi Trumpovi. Nad Londýnom sa bude vznášať balón s jeho podobizňou
Zdielať na

Obrovský výsmech Donaldovi Trumpovi. Nad Londýnom sa bude vznášať balón s jeho podobizňou

Archívna reportáž

LONDÝN / V Londýne sa má už o pár dní uskutočniť stretnutie amerického prezidenta a britskej premiérky. Nie všetci s týmto stretnutím a najmä s politikou Donalda Trumpa súhlasia a ako prejav svojho nesúhlasu chcú vypustiť obrovský balón s prezidentovou podobizňou.

Stretnutie prezidenta Trumpa s britskou premiérkou Theresou May je naplánované na 13. júla. Organizátori, ktorí stoja za anti-kampaňou, vyzbierali približne 20-tisíc eur na výrobu a vypustenie obrovského balóna, ktorý podľa nich odráža Trumpov charakter, čiže "nahnevané dieťa s krehkým egom a maličkými rukami"

Podľa plánu by mal byť obrovský balón vypustený v piatok v doobedňajších hodinách a má povolenie sa vznášať nad Londýnom presne dve hodiny. Leo Murray, jeden z členov, ktorý stojí za zbierkou na obrovský balón povedal: "Vyzerá to tak, že pán Trump naozaj nenávidí, keď si z neho niekto robí srandu. Takže, keď prezident navštívi Spojené kráľovstvo, chcem si byť istý, že vie, že celá Británia sa na neho pozerá zhora a smeje sa mu. Preto malá skupina z nás zorganizovala zbierku na šesť metrový balón, ktorý sa bude vznášať nad parlamentným námestím počas Trumpovej návštevy."

Organizátor dodal, že vyjednávania z kanceláriou starostu Londýna nezačali v ich prospech, keďže nepovažovali obrovský balón za legitímnu formu protestu. Avšak po vyzbieraní viac ako 10-tisíc podpisov podporujúcich protest s obrovským balónom-Trumpom, starosta Khan povolil upevnenie balónu v centre Londýna. Londýnsky starosta a americký prezident nemajú dobré vzťahy a už viackrát boli medzi nimi nezhody aj prostredníctvom sociálnych sietí. 

​Predtým, než sa táto akcia bude môcť rozbehnúť, budú milovníci kampane potrebovať povolenie od Národnej leteckej dopravnej služby (NATS), pretože projekt predstavuje "neštandardný let v riadenom vzdušnom priestore", hovorí hovorca. Námestie parlamentu je umiestnené v obmedzenom vzdušnom priestore, a preto sú potrebné aj ďalšie schválenia od Metropolitnej polície.

Max Wakefield, ďalší z organizátorov povedal pre bbc.com, že pôvodná suma, ktorú chceli vyzbierať bolo 1000 libier (okolo 1100 eur), ale túto sumu vyzbierali už v priebehu 24 hodín. Zvyšné peniaze by mali byť použité na "svetové turné" balóna, čiže bude vždy na mieste, kde sa bude nachádzať aj americký prezident.

Americký prezident sa pripravuje aj na stretnutie s ruskou hlavou štátu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy