Skoro jasno
15°
Bratislava
Kvetoslava
24.10.2024
V spotrebe alkoholu sú Slováci na 15. mieste. Česi sú skoro prví
Zdielať na

V spotrebe alkoholu sú Slováci na 15. mieste. Česi sú skoro prví

Archívna reportáž

PRAHA / Česko sa s Francúzskom delí o druhú priečku v rebríčku najvyššej spotreby alkoholu medzi krajinami Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). V minulom roku vypil každý Čech v priemere 11,7 litra čistého alkoholu.

Viac pijú podľa zistení len obyvatelia Litvy, kde sa spotrebuje 13 litrov na človeka. V tlačovej správe o tom informoval Národný protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil, ktorý zároveň navrhuje zdraženie alkoholu, zvýšenie spotrebnej dane a viac peňazí  investovať do prevencie. 

"Opakovane sa vo väčšine rozvinutých zemí potvrdilo, že zmeny v dostupnosti a cenách mali výrazný vplyv či už v znížení problémového užívania alebo frekvencii požívania. Jednoducho je rozdiel či človek vypije denne šesť pív alebo dve alebo si dá päť štamprlíkov alebo jeden," vysvetlil Vobořil. Rovnako sa vyjadril, že vláda podľa neho dostatočne nerieši túto problematiku. 

V roku 2013 boli Česi na ôsmom mieste. V tom čase viac než Česi pili napríklad Estonci, Luxemburčania, Rakúšania, Nemci alebo Rusi. Avšak zatiaľ, čo v ostatných krajinách spotreba od roku 1990 klesala u našich západných susedov mierne rástla. V Rusku začali s meraním v roku 1990, kedy bola spotreba 16,5 litra.Do roku 1994 stúpla na úroveň 23,5 litra, ale potom začala výrazne klesať. Slováci sa podľa posledných dát umiestnili na 15. mieste s 9,9 litrami na osobu.

Naopak v Litve, ktorá je v čele štatistík po Rusku od roku 2010, konzumácia alkoholu rastie s menšími výkyvmi od roku 1994. Francúzi, s ktorými sa Česko delí o druhú priečku, pijú od roku 1990 menej a menej. Na začiatku meraní dosahovali 17 litrov na osobu. 

Počet Čechov, ktorých požívanie alkoholu je rizikové a teda smerujú k závislosti, sa za posledné roky vyšplhal na 1,5 milióna. Viac ako pol milióna ľudí pije toľko, že má alkohol vážne dopady na ich fyzické či duševné zdravie.

Ročne umiera v dôsledku konzumácie alkoholu asi 6500 ľudí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy