Jasno
Bratislava
Sergej
22.10.2024
Každá žena sníva o tom, povedať áno pred oltárom, ale nie takto
Zdielať na

Každá žena sníva o tom, povedať áno pred oltárom, ale nie takto

Archívna reportáž

HONG KONG / Mladú ženu oklamali a podvodným spôsobom zosobášili bez jej súhlasu s úplne cudzím mužom. 21-ročná žena si myslela, že ide zahrať scénku v rámci prípravy na prácu. Podpísala však reálny dokument o uzatvorení manželstva.

21-ročná žena z Hong Kongu vraví, že ju podviedli a vydali za úplne neznámeho muža na čínskej pevnine potom, ako sa zúčastnila na "hranej" svadbe. Tvrdí, že jej povedali, že má zahrať nevestu v rámci nácviku svadby ako súčasť svojej prípravy na pracovnú pozíciu plánovača svadieb.

Počas ceremónie však ona aj muž podpísali platný úradný dokument o uzatvorení manželstva. To, že sa vlastne nechtiac vydala, zistila až po návrate do Hong Kongu. Okamžite vyhľadala právnu pomoc.

Miestna polícia vyhlásila, že jej nevie pomôcť, pretože nemá dostatok dôkazov o tom, že došlo k trestnému činu. Oslovila teda obchodné odbory v Hong Kongu (Hong Kong Federation of Trade Unions - FTU).

"Je to nový druh svadobného podvodu," vyhlásil pre portál BBC Tong Kamgyiu, riaditeľ výboru pre práva a benefity FTU. "Cítim veľké sklamanie, neverím tomu, že takéto niečo sa deje v modernom Hong Kongu."

Mladá žena v máji zareagovala na inzerát ponúkajúci zaúčanie pre vizážistku. Potom, ako sa prihlásila, ju presvedčili, aby zmenila zameranie na plánovačku svadieb. Poskytli jej týdžeň trvajúce školenie v Hong Kongu a potom jej oznámili, že pre ukončenie školenia je nutné, aby sa zúčastnila na hranej svadbe v čínskej provincii Fučian.

V júli podpísala dokument so žiadosťou o svadbu na miestnom úrade. Podľa denníka South China Morning Post jej spoločnosť povedala, že manželstvo bude následne "anulované". Keď sa však vrátila do Hong Kongu, jej spolužiaci ju varovali, že sa stala obeťou podvodu.

V tejto chvíli je legálne stále vydatá a asi bude musieť požiadať o rozvod. Nie je jasné, koho si vlastne vzala, ani či muž po obrade pricestoval do Hong Kongu. "Zneužili 21-ročné dievča, ktoré nič nevedelo o okolnostiach," povedal Tong. "Utrpela tým, že je uvedená na platnom sobášnom liste a to jej spôsobilo psychickú ujmu.

Polícia v Hong Kongu každý rok eviduje približne 1000 pokusov o svadobné podvody z čínskej pevniny. Manželstvo s partnerom z Hong Kongu totiž umožňuje požiadať o trvalý pobyt v meste.

Kým sa jedni chystajú na radostnú životnú udalosť, druhí sa to snažia zneužiť vo svoj osobný prospech:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy