Jasno
17°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Branca Muchu oslobodili po 20 rokoch
Zdielať na
Zahraničie

Branca Muchu oslobodili po 20 rokoch

Zdroj: TV JOJ/ilustračné

Bol vo väzení za to, že z náboženských dôvodov nenastúpil na vojenskú službu

Po vyše dvadsiatich rokoch oslobodil dnes Vojenský obvodový súd v Banskej Bystrici 41-ročného Ivana Muchu spod obžaloby za odmietnutie základnej vojenskej služby.

Mucha, ktorý sa narodil v Handlovej, ale žije v Českej republike, mal v januári 1987 nastúpiť k vojenskému útvaru Levice, ale ako príslušník Svedkov Jehovových z náboženských dôvodov odmietol. Za to ho v tom istom roku odsúdili na štrnásť mesiacov väzenia.

Trest si branec Mucha aj odpykal a po návrate chcel vojenskú službu nahradiť prácou v bani v Ostrave. Vtedajší režim mu to však neumožnil. Po revolúcii v roku 1989 rehabilitačný súd zmiernil pôvodný rozsudok na šesť mesiacov podmienečne.

Mucha sa však snažil o úplnú rehabilitáciu mena a požiadal generálneho prokurátora, aby podal proti rozsudku sťažnosť. Najvyšší súd SR následne predchádzajúce rozhodnutia súdov zrušil.

Prípad dostal Vojenský obvodový súd do Banskej Bystrice, ktorý vlani na predbežnom prerokovaní obžalobu neprijal. Po sťažnosti prokurátora Vyšší vojenský súd v Trenčíne nariadil vykonať hlavné pojednávanie.

Prokurátor v záverečnej reči žiadal Muchu uznať za vinného, ale bez uloženia trestu. Súd Muchu oslobodil aj preto, že sa snažil nahradiť vojenskú službu prácou v bani.

Rozsudok ešte nie je právoplatný. Vojenský prokurátor sa k nemu vyjadrí v zákonnej lehote.

Zdielať na

Najčítanejšie správy