Oblačno
15°
Bratislava
Alojza
23.10.2024
Po niekoľkých mesiacoch pražský orloj opäť funguje
Zdielať na

Po niekoľkých mesiacoch pražský orloj opäť funguje

Zdroj: TV JOJ

PRAHA / Po niekoľkých mesiacoch opráv sa v piatok o šiestej hodine večer slávnostne znovu spustil Staromestský orloj a ľudia tak opäť mohli vidieť okrem iného aj apoštolov v okienkach stroja. Na úvod musel strojník riešiť menší problém. Spustením orloja začali oslavy sto rokov Československa, ktoré vyvrcholia 27. a 28. októbra.

Program pred Staromestskou radnicou odštartoval o 17:45, kedy sa z okien rozozneli fanfáry, orloj sa potom spustil o štvrť hodiny neskôr. Na opravenú pamiatku sa prišli pozrieť stovky ľudí, časť Staromestského námestia priamo pred budovou radnice bola úplne zaplnená.

Dav ľudí sa pod orlojom vytvoril aj pred 20:00, kedy odštartoval unikátny videomapping, ktorý zdobil orloj najrôznejšími obrazcami a vzory.

Prvý štart orloja o 18:00 sa ale nepodaril úplne podľa plánu, zistila Česká televízia zo záberov kamery, ktorú umiestnila do komory. Pri otváraní dvierok sa podľa strojníka zasekla reťaz, a tak zvyšok apoštolov musel posúvať ručne. O 19:00 už bolo všetko bez problémov.

Apoštoli dostali v dielňach novú povrchovú úpravu. Pred demontovaním boli na orloji plechové okienka zo 70. rokov minulého storočia, inštaláciou sklenených sa orloj vracia k pôvodnej podobe.

Mechanika stroja sa vrátila do podoby z 60. rokov 19. storočia. Elektrický pohon z roku 1948 bol pri rekonštrukcii nahradený pôvodným mechanizmom, konopnými lanami navíjanými na drevené lanové bubny, vďaka ktorým bude orloj poháňaný tak, ako bol pôvodne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy