Jasno
14°
Bratislava
Sabína
27.10.2024
Smrť našiel mladý muž v žumpe. Psychológovia tvrdia, že jeho vrah trpí poruchou osobnosti
Zdielať na

Smrť našiel mladý muž v žumpe. Psychológovia tvrdia, že jeho vrah trpí poruchou osobnosti

Archívna reportáž

PLZEŇ / V prípade vraždy stojí pred súdom Jaromír Šmídek, ktorý usmrtil svojho známeho, aby mu tak zabránil vypovedať v prípade zneužívania maloletého dievčaťa. Obeť umrela krutou smrťou na utopenie v septiku.

Pred Krajský súd v Plzni sa postavili znalci, ktorí vypovedali ohľadom vraždy mladého muža. V januári páchateľ hodil obeť do žumpy, kde sa utopila. Obžalovaný, 47- ročný Jaromír Šmídek odmieta všetky obvinenia. V prípade, že by mu dokázali vinu, mu hrozí trest od 15 rokov až po doživotie. 

Podľa obžaloby sa Šmídek rozhodol zbaviť svojho známeho Dominika P., ktorý chcel proti nemu svedčiť. Polícia totiž už od minulého roku preverovala trestné oznámenie, na základe ktorého obžalovaný mal zneužiť maloletú dcéru svojej družky. Znalci v tom čase uznali, že si malé dievča nevymýšľa, keď popisovala, čo od nej obžalovaný požadoval. "Nezistili sme u nej sklon ku klamstvu. Nebolo zistené, že by jej výpoveď bola výplodom fantázie, pomsty alebo, že by bola navedená inou osobou. Keď sa neskôr dozvedela o vražde, trápila sa tým. Rovnako sme od nej počuli, že keby vtedy nič nepovedala, k vražde by nedošlo," popísali stav zneužívaného dievčaťa pred súdom experti. U dievčaťa zároveň odhalili posttraumatický stresový syndróm. 

Práve kvôli zneužitiu dievčaťa zomrel podľa spisu nepohodlný svedok. Bezpečnostná kamera zachytila, ako Šmídek pri chôdzi podopiera Dominika P. Následne ho naložil na zadné sedadlo a odišiel s ním preč. Podľa štátneho zástupcu prišli až do Karlových Varov a tam obžalovaný vhodil 21-ročného muža do septiku pri opustenom dome. Otvor zavrel takmer 50-kilogramovým poklopom a nechal ho tam zomrieť. Aj napriek tomu, že hladina v septiku dosahovala len 120 až 140 centimetrov, poklop bol až vo výške 210 centimetrov. "Poškodený sa mohol poklopu dotýkať maximálne končekov prstov. Smrť v tomto prípade nebola rýchla. Z medicínskeho hľadiska sa dá hovoriť o tom, že to pre poškodeného muselo byť veľmi trýznivé. Smrť nastala udusením z utopenia. Pri obhliadnutí boli zistené učebnicové známky utopenia," povedal Jiří Hladík, znalec v oblasti súdneho lekárstva. 

V krvi a ani v moči zavraždeného nenašli žiadne známky po alkohole alebo drogách. Podľa nich musel byť mladý muž omámený niečím, čo má rýchly polčas rozpadu, keďže len pár hodín predtým nebol schopný ani sám chodiť. "Keby nebol omámený, tak by sa pravdepodobne do žumpy nedostal. To by tam skôr skončil útočník. Na tele obeti sa ale nenašli žiadne zranenia, ktoré by svedčili o obrane," povedal podľa idnes.cz znalec. 

Podľa psychológov trpí Šmídek poruchou osobnosti, ktorá sa nedá medicínsky ovplyvniť. "Neprežíva pocit viny, je egocentrický, má sklony k dramatizácii, nemá empatie k okoliu. Agresia je pre neho nástrojom k dosiahnutiu toho, čo chce, čo je mimoriadne nebezpečné," uviedla psychologička Karolína Malá. 

Šmídek všetky obvinenia popiera a tvrdí, že Dominika P. viezol do Karlových Varov, pretože si tam dohodol prácu. 

Kanály sú nebezpečné aj pre zvieratá:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy