Jasno
13°
Bratislava
Sabína
27.10.2024
Aj daňový úrad sa môže zmýliť. Za svoje chyby posiela ľuďom kytice kvetov
Zdielať na

Aj daňový úrad sa môže zmýliť. Za svoje chyby posiela ľuďom kytice kvetov

Archívna reportáž

LONDÝN / Daňový úrad vo Veľkej Británii minul za posledné štyri roky viac ako 10-tisíc libier za kytice kvetov, ktoré rozoslal ľuďom, u ktorých sa stal omyl vo výpočte daní alebo v sume, ktorú im vrátil. Za tento akt slušnosti sa ale na úrad zvalila poriadna vlna kritiky.

Úrad zaplatil za kvety od roku 2014 celkom 10 298 libier (zhruba 11-tisíc eur). Medzi tými, ktorí kvetinu dostali, bol napríklad majiteľ kaviarne zo Stockporte, ktorému úrad omylom vymeral daň o výške takmer jednej miliardy libier alebo dôchodca, ktorému mal úrad vrátiť 800 libier, ale úrad mu zaslal šek len na jednu libru.

"Je to absurdný a žalostne neadekvátny spôsob, ako sa ospravedlniť daňovým poplatníkom, ktoré zradil systém," nebral si servítky John O'Connell, šéf Aliancie daňových poplatníkov. Podľa neho je nutnosť rozosielať kvety ďalším dôkazom, že britský daňový systém je tak komplexný a zložitý, že ani byrokrati netušia, ako sa s ním správne vysporiadať.

"Za niektoré chyby prosté "Je nám to ľúto" nestačí. Myslíme si, že zaslanie kvetín je viac osobné gesto, ktoré pomôže k urovnaniu veci," reagoval podľa telegraph.co.uk na kritiku hovorca úradu.

Na východe Slovenska horel daňový úrad:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy